Néhány hasznos tanács a borok tárolásához és érleléséhez!

Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

LK
hirdetes

A bor abban a pillanatban romlani kezd, ahogy kihúzod a dugót a hordóból. A borok megfelelő tárolása és érlelése egy külön művészetként is felfogható – ha pedig ismered a megfelelő technikákat, akkor hosszú ideig élvezheted kiváló minőségű italaidat.

Néhány hasznos tanács a borok tárolásához és érleléséhez!

Tény, hogy a borérlelés rengeteg gyakorlást és némi kísérletezést követel meg, de ha tisztában vagy néhány alapelvvel, akkor sokkal több sikerre számíthatsz bortermelői karriered első lépéseiben. A bor az egyik legrégiabb alkoholos italunk. Magyarországon is egyre több rajongója van a különleges boroknak, és egyre nagyobb az igény a különböző borvacsorákra is. Ha te is imádod a borokat, a gasztronómia rajongója vagy, akkor engedd meg, hogy ajnáljak neked egy különleges eseményt, hol ez a két dolog áll az este központjában! Az In Vino Lidia Borestek alkalmával megismerkedkedsz egy kicsit jobban a borokkal, miközben remek fogásokat fogyazsthatsz melléjük. Ha szeretnéd jobban megismerni ezeket a boresteket, kattints ide: Borkóstoló Budapesten

hirdetes

 

A következőkben néhány hasznos tanáccsal látunk el a borok tárolásával és érlelésével kapcsolatban! 

 

1. Tartsd a sötétben

Érlelődő és kész boraidat minden esetben sötét, lehetőség szerint ritkán használt helységben tárold, ahol biztos az egyenletes hőmérséklet. A sötétre azért van szükség, mert a fény képes annyira felmelegíteni a bort, hogy az oxidálódni kezdhet, ami megzavarja az érlelési folyamatot. Mindezek mellett az ital elszíneződését is okozhatja.

 

A lényeg tehát, hogy sötét, lehetőleg minimális, vagy semennyi napfényt beeresztő helyen tárold boraidat. A legtöbb bort pontosan ezért tartják sötét üvegekben.

 

2. Tartsd hűvösben

Ahogy azt már az előbb is említettük, a fény felmelegítheti a bort, ami kéretlen kémiai reakciókat eredményezhet benne. Ebből következik, hogy a meleg hőmérséklet általánosságban nem tesz jót a boroknak. Sokan a konyhában szeretik tartani boraikat, pedig általában itt mérhető a legnagyobb hőingadozás az egész otthonban. Egy kamra, spejz vagy pince sokkal ideálisabb hely a borok érlelésére.

 

Akik igazán komolyan veszik a borérlelés kérdését, azok akár egy kifejezetten erre a célra készített borhűtő berendezésen is elgondolkodhatnak. Egy ilyen készülék lényegesen kevesebb helyet foglal mint egy egész pince, és jóval olcsóbb egyszer megvásárolni, mint átalakítani egy egész pincét a borérleléshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Takarító cég Budapest

Megbízható, gyors és alapos takarító cég Budapesten? A számos referenciával rendelkező... Tovább

Tóparti teraszos étterem

Ahhoz, hogy egy étterem igazán tökéletes helye lehessen a közelgő nagy eseménynek, legyen az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.