hirdetes

Tippek a borok tárolásához és érleléséhez

LK

A bor abban a pillanatban romlani kezd, ahogy kihúzod a dugót a hordóból. A borok megfelelő tárolása és érlelése egy külön művészetként is felfogható – ha pedig ismered a megfelelő technikákat, akkor hosszú ideig élvezheted kiváló minőségű italaidat.

Néhány hasznos tanács a borok tárolásához és érleléséhez!

1. Tartsd a sötétben

Érlelődő és kész boraidat minden esetben sötét, lehetőség szerint ritkán használt helységben tárold, ahol biztos az egyenletes hőmérséklet. A sötétre azért van szükség, mert a fény képes annyira felmelegíteni a bort, hogy az oxidálódni kezdhet, ami megzavarja az érlelési folyamatot. Mindezek mellett az ital elszíneződését is okozhatja.

A lényeg tehát, hogy sötét, lehetőleg minimális, vagy semennyi napfényt beeresztő helyen tárold boraidat. A legtöbb bort pontosan ezért tartják sötét üvegekben.

2. Tartsd hűvösben

Ahogy azt már az előbb is említettük, a fény felmelegítheti a bort, ami kéretlen kémiai reakciókat eredményezhet benne. Ebből következik, hogy a meleg hőmérséklet általánosságban nem tesz jót a boroknak. Sokan a konyhában szeretik tartani boraikat, pedig általában itt mérhető a legnagyobb hőingadozás az egész otthonban. Egy kamra, spejz vagy pince sokkal ideálisabb hely a borok érlelésére.

Akik igazán komolyan veszik a borérlelés kérdését, azok akár egy kifejezetten erre a célra készített borhűtő berendezésen is elgondolkodhatnak. Egy ilyen készülék lényegesen kevesebb helyet foglal mint egy egész pince, és jóval olcsóbb egyszer megvásárolni, mint átalakítani egy egész pincét a borérleléshez.

Néhány hasznos tanács a borok tárolásához és érleléséhez!

3. Ismerd az érlelhető fajtákat

hirdetes

Habár magát a borérlelést nem kötik igazán szigorú szabályok, az, hogy milyen borokat érdemes érlelni már teljesen más kérdés. Sok finom olcsó bor létezik, azonban ezeket nem érlelésre készítik el, és általában a palackozástól számított egy éven belül érdemes elfogyasztani őket. Ha szeretnéd elkerülni az időpocsékolást, akkor tudnod kell, hogy mely borokat érdemes érlelni, és melyeket nem.

A Pinot Noir, a Syrah, a rizling, a Chardonnay, a Zinfandel és a portói borok kiválóak érlelésre, azonban a rozék, a vermutok, a sherryk, a Moscato Spumanték és a Nouveau borok esetén nem ajánlott érlelésre fecsérelni az időt.

4. Egyéb körülmények

Hőmérséklet

Amennyire csak lehet, igyekezz kerülni a hőingadozásokat. Ezt a már korábban említett borospincével vagy borhűtővel oldhatod meg legegyszerűbben. Egy sima ruhásszekrény habár megfelelő sötétséget biztosít (az esetek többségében), azonban szinte lehetetlen folyamatos hőmérsékletet megtartani benne.

A földszint alá ásott borospincék azért remek helyek a borok számára, mert az őket körülvevő föld kiváló szigetelést és ezzel tartós hőmérsékletet biztosít. Ez a hatás tovább fokozható egy pincehűtő-egység beszerzésével.

Érdemes továbbá odafigyelni rá, hogy lehetőleg semmilyen természetes fény, vagy huzat ne érje a borokat érlelés közben, hiszen ezek szintén hőingadozást okozhatnak.

hirdetes

Néhány hasznos tanács a borok tárolásához és érleléséhez!

Páratartalom

A magas páratartalom elengedhetetlen eleme a minőségi borérlelésnek. Egy párás borospincében a dugók nem száradnak ki az üvegekben – a dugók segítenek megakadályozni, hogy a bor oxidálódjon és megromoljon.

Ez még egy nyomós indok, ami az egyszerű szekrényes tárolás ellen szól. Hacsak nem szeretsz nagyon párás otthonban lakni (ami gyakran penészedést eredményezhet), hagyd boraidat egy erre ideális pincében, vagy állítható páratartalmú és hőmérsékletű borhűtőben.

Mozgás

A borok nem szeretik, ha érlelés közben megzavarják őket. Ha felveszed vagy megforgatod az üvegeket, akkor könnyedén megzavarhatod az érzékeny kémiai reakciókat, amelyek elősegítik az érlelődést.

Habár több kutatást is végeztek már a legideálisabb borérlelési körülmények terén, különös tekintettel a mozgásra, nincs igazán egyetértést azt illetően, hogy bizonyos mozgásformák elősegíthetik-e a borok érlelődését. Éppen ezért érdemes békén hagyni, és egyáltalán nem mozgatni őket a folyamat során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kései szegfű

Kései szegfű: nemzeti értékünknek számít, melyet szigorúan tilos leszedni vagy letaposni. A... Tovább

Kazinczy Ferenc

Kazinczy Ferenc: Kazinczi és alsóregmeczi Kazinczy Ferenc, magyar író, költő, a nyelvújítás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!