Brit koronavírus mutáció tudnivalók:mutálódott brit koronavírus tünetei, terjedése, kialakulása

Mi ez az egész mutálódott koronavírus? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a mutálódott brit koronavírussal kapcsolatban

VN

Mikor először olvastam a híreket ezzel kapcsolatban, így 2020 adventi időszakának aranyvasárnapján, csak ennyi fogalmazódott meg bennem: mi jöhet még? Aztán hétfőn reggel egy új lendületet véve próbáltam nagyjából minden fontos dolgot összegyűjteni az új koronavírus mutációval kapcsolatban.

Brit koronavírus mutáció tudnivalók

Milyen koronavírus mutációról van szó?

Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői először szeptember közepén azonosították az új változatot, amelyet a brit tudósok "VUI - 202012/01" néven emlegettek. 

Hogyan mutálódott a koronavírus?

Még ilyen hozzánem értő fejjel is nem ez az első eset, hogy a koronavírus mutálódott. Még tavasszal is sok ilyen példával lehetett találkozni. Arról is szóltak a hírek, hogy az olaszoknál egy jóval agresszívabb koronavírus mutáció terjedt el, mint Vuhanban. Az igazság az, hogy a vírusok igen gyakran mutálódnak. „A mutáció az evolúció, így a vírusok evolúciójának is egyik fő mozgatóereje. A koronavírus példájánál maradva, folyamatosan keletkeznek mutációk.”- írják a Virológia Pécs Facebook posztban. Hogy hogyan? Íme a tudományos magyarázat: "Amikor fertőzést okoznak a vírusok, bejutnak a sejtjeinkbe, és átveszik a sejtet, hogy több példányt készítsenek magukról a szaporodás érdekében, és minden alkalommal, amikor ezt megteszik, minden új vírushoz új genetikai anyagot készítenek."

Milyen tünetei vannak a mutálódott koronavírusnak?

Ez az új vírus mutáció minden bizonnyal fittebb, mint az eddigiek. Ez abban mutatkozott meg eddig, hogy gyorsabban terjed, eddigi adatok szerint 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi. De egyelőre semmi nem utal arra, hogy az új törzs erőteljesebb lenne súlyos betegség vagy halál szempontjából. A mutálódott vírus tünetei teljesmértékben megegyeznek a korábbiakkal: láz, száraz köhögés, íz és szagvesztés, fáradtság.

Hogy milyen össszefüggésben áll a vakcina és az új mutáció, kell-e félni, hogyan érinti Angliát, milyen korlátozások vannak jelenleg? A következő oldalon mutatjuk, lapozz gyet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Törley pezsgő

Törley pezsgő: Hungarikum. Hagyomány és minőség 1899-óta. Maga a márkanév tehát immáron... Tovább

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Neszmélyi borvidék a Dunántúl... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Utazás