hirdetes

Mi ez az egész mutálódott koronavírus? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a mutálódott brit koronavírussal kapcsolatban

VN

Mikor először olvastam a híreket ezzel kapcsolatban, így 2020 adventi időszakának aranyvasárnapján, csak ennyi fogalmazódott meg bennem: mi jöhet még? Aztán hétfőn reggel egy új lendületet véve próbáltam nagyjából minden fontos dolgot összegyűjteni az új koronavírus mutációval kapcsolatban.

Brit koronavírus mutáció tudnivalók

Milyen koronavírus mutációról van szó?

Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői először szeptember közepén azonosították az új változatot, amelyet a brit tudósok "VUI - 202012/01" néven emlegettek. 

Hogyan mutálódott a koronavírus?

Még ilyen hozzánem értő fejjel is nem ez az első eset, hogy a koronavírus mutálódott. Még tavasszal is sok ilyen példával lehetett találkozni. Arról is szóltak a hírek, hogy az olaszoknál egy jóval agresszívabb koronavírus mutáció terjedt el, mint Vuhanban. Az igazság az, hogy a vírusok igen gyakran mutálódnak. „A mutáció az evolúció, így a vírusok evolúciójának is egyik fő mozgatóereje. A koronavírus példájánál maradva, folyamatosan keletkeznek mutációk.”- írják a Virológia Pécs Facebook posztban. Hogy hogyan? Íme a tudományos magyarázat: "Amikor fertőzést okoznak a vírusok, bejutnak a sejtjeinkbe, és átveszik a sejtet, hogy több példányt készítsenek magukról a szaporodás érdekében, és minden alkalommal, amikor ezt megteszik, minden új vírushoz új genetikai anyagot készítenek."

hirdetes

Milyen tünetei vannak a mutálódott koronavírusnak?

Ez az új vírus mutáció minden bizonnyal fittebb, mint az eddigiek. Ez abban mutatkozott meg eddig, hogy gyorsabban terjed, eddigi adatok szerint 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi. De egyelőre semmi nem utal arra, hogy az új törzs erőteljesebb lenne súlyos betegség vagy halál szempontjából. A mutálódott vírus tünetei teljesmértékben megegyeznek a korábbiakkal: láz, száraz köhögés, íz és szagvesztés, fáradtság.

hirdetes

Hogy milyen össszefüggésben áll a vakcina és az új mutáció, kell-e félni, hogyan érinti Angliát, milyen korlátozások vannak jelenleg? A következő oldalon mutatjuk, lapozz gyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bánáti bazsarózsa

Bánáti bazsarózsa:  nemzeti értékünk. A bánáti bazsarózsa vagy bánsági bazsarózsa... Tovább

Huba

Huba: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Huba az egyik közülük. Őt Anonymus... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!