hirdetes

Budavári Palota: az egyik legnagyobb a világon

magyarorszagom.hu

 

Budapest egyik jelképe. Az idelátogató turisták mind megcsodálják Pestről a Vár csodálatos látványát és magából a Várnegyedből az egész városra terjedő látképét.

Budai Vár

A Budai Vár Története 

A Budai Vár olyannyira kinőtte magát, hogy már nem is egy szimpla várnak nevezhető, hanem egy egész Várnegyednek.  Az I. kerület egy jelentős részét teszi ki. 1987 óta Unesco világörökség listáján szerepel, a kulturális világörökség egyik szereplőjeként. Pont ezekben a napokban kavart nagy vihart az esetleges átalakításáról szóló hírekkel, hiszen ezekhez az épületekhez, melyek felkerültek ezen listára, nem lehet olyan szinten hozzányúlni, hogy a kinézetét jelentősen befolyásolják. Nem lehet lebontani és nem lehet túlzottan átalakítani sem.

A Budai Várnegyed maga három fő részre bontható: a Budavári Palota (a pesti rakpartról ezen épület látható), a Szent György tér és maga a történelmi lakónegyed, ahol a mai napig lehet lakni. Területén számtalan műemlék található. Mivel az ország és ezáltal nyilvánvaló módon  a főváros eléggé hányattatott történelmi fejlődésen mentek át, így sok vészt (török uralom), háborút (I. és II. világháború) , uralkodót ( például: IV. Béla, Mátyás király ,de itt volt Horthy Miklós rezidenciája is) kellett át illetve túlélnie. Így aligha meglepő, hogy sok építészeti stílus elegye található meg a várban. Az sem vált éppenséggel a hasznára, hogy a II. világháború során súlyos, majdhogynem helyrehozhatatlan károkat szenvedett a pusztító tűzvészek és bombázások hatására, ami után szinte teljes renoválásra volt szükség.

hirdetes

Manapság a Sándor-palotába költöző Köztársasági Elnöki Hivatal a leghíresebb „használója” a várnak, de rengeteg rendezvényt is tartanak itt, mint például sör- és borfesztiválokat. Méretéről tehát el kell mondani, hogy mindennel egybevéve 44 674 m2-t tesz ki. 

A Budai Várnegyed, mint rendezvényhelyszín? 

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a Budai Várnegyed az egyik legszebb része Budapestnek. Sokan nem tudják, de Budapest ezen része számos különleges, egyedi stílusú rendezvényhelyszínnek adott már otthont, a Zsidai Csoport jóvoltából. A Budai Várnegyed területén több rendezvényhelyszín is azok rendelkezésére áll, akik az eseményünk számára egy exkluzív helyszínt álmodtak meg. Legyen szó egy születésnapról, egy lánybúcsúról, vagy éppen egy sajtóájékoztatóról, a helyszínek között mindenki megtalálja az esemény stílusához, illetve méretéhez passzoló helyszínt. Ha szeretnéd jobb megismerni a rendezvényhelyszíneket, kattints ide

Budai Vár

Összehasonlítás végett nézzünk szét a nagyvilágban és ezáltal helyezzük be a Vár helyét a többi hasonló jellegű épülethez képest.

hirdetes

Hozzánk közel a cseh fővárosban található Prágai Vár a maga több mint 66 000 m2-es területével. Nem véletlenül hasonlítják a két fővárost olyan sokszor össze, hiszen itt is találhatóak hasonlóságok. Ezt a várat a 9. században kezdték el építeni, melyet többször is átépítettek, módosítottak.  Számos látnivaló található benne az odalátogatók számára, nem véletlenül olyan büszkék rá a csehek.Másik referencia pontja a várunknak a méretét és nem a kinézetét illetően a Windsori-kastély Angliában Londonhoz közel. Ez az épület tulajdonképpen egy intézménynek is nevezhető, hiszen ezen épület egyike II. Erzsébet királynő a hivatalos rezidenciáinak.  Terület majdnem 55 000 m2-re tehető.

Egy nem hivatalos listán a mi Budai-várunk a méretét tekintve a 7. helyen található. Ebben az összevetésben egyébként az első pozíciót a lengyelországi Malbork-vár birtokolja, ami méretét tekintve több mint négyszerese a mi budai büszkeségünknél. Összességében kimondható, hogy ellenvetés nélkül lehetünk nagyon büszkék a mi történelmi jelentőséggel bíró jelképünkre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ópusztaszer

Ópusztaszer: Ópusztaszer egy község Csongrád megye Kisteleki járásában. A Pusztaszeri... Tovább

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megye Magyarország északnyugati részén található. Északról a Duna illetve... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek