hirdetes

A Budai Várnegyed legnépszerűbb látnivalói

LK , ZH

A Budai Várnegyedben többet is megtalálhatunk Budapest történelmi kincsei közül. Az UNESCO Világörökség részét képező területet már a kőkorszakban „felfedezték”, azóta pedig több kultúra is megfordult errefelé.

Ismerd meg te is a Budai Várnegyed legnépszerűbb látnivalóit!

Legkiemelkedőbb épülete, a Budavári Palota kétségtelenül a Várhegy koronája, ami egyszerre kínál páratlan kilátást a szemközti városrészre és csodálatraméltó látványt a budai városrész ékeként. A területet mind nap közben mind pedig az esti órákban, naplemente után érdemes felfedezni, ugyanis a várnegyed bizonyos szabadtéri részei a nap 24 órájában nyitva állnak.

Ez a csodálatos helyszín mindenkit lenyűgöz, így akár esküvői fotózási helyszínnek is kiváló lehet. A Zsidai Csoport változatos helyszínekkel várja a jegyespárt, melyek között az elegáns helyszíntől a modernig minden megtalálható, így biztos, hogy minden pár megtalálja azt a helyszínt, amit megálmodott magának. 

De mi mindent tartogat a Budai Várnegyed, ami miatt oly sok külföldi és hazai látogató kedvence? Nézzük csak…

Budavári Palota

Az első Budavári Palota a XIII. században épült a Várhegy déli részének első tatárok elleni védelmet szolgáló erődítményként. A mai neobarokk stílust képviselő épület a XVIII. században készült el és több mint 200 szoba és terem található benne. Az épület közepén egy 62 méter magas kupola emelkedik az égbe.

hirdetes

Habár a palota súlyos károkat szenvedett a második világháború során, szerkezetének nagy részét sikerült helyreállítani. A palota falain kívül még mindig fellelhetők török sírkövek, a Duna felé néző oldala előtt pedig Savoyai Jenő lovas szobra látható.

Magyar Nemzeti Galéria

hirdetes

A magyar Nemzeti Galéria a Budavári Palota fő szárnyában található, és a Duna felé néző oldalra nyílik. A galériában magyar szobrászati és festészeti alkotások tekinthetők meg a magyar letelepedéstől kezdve a gótikus, reneszánsz és barokk időszakokon át egészen a XX. századig.

Budapesti Történeti Múzeum

A Budavári Palota déli szárnyában találhatjuk a Budapesti Történeti Múzeumot, ahol Magyarország gazdag történelmének ereklyéit őrzik. Megtekinthetők itt jelentős dokumentumok, cserépárúk, kovácsoltvas alkotások, szövetek, háztartási eszközök és más tárgyak, amelyek egészen 1872-ig a három városrész hétköznapi életének részei voltak. A kollekció több festményt és szobrot is tartalmaz.

Ismerd meg te is a Budai Várnegyed legnépszerűbb látnivalóit!

Halászbástya

A Mátyás-templom mögött helyezkedik el a Halászbástya, ahonnan leírhatatlan panoráma nyílik a Dunára és a szemközti városrészre. Neve a halászok céhe előtt tiszteleg, amely tagjai a középkorban a várfal e szakaszát védték. Az 1899 és 1902 között épült neoromán toronyegyüttes Schulek Frigyes tervei alapján készült el. A bástyához tartozó udvarrészekben Julianus és Gerhardus barát szobra, illetve Szent István király szobra látható.

Mátyás-templom

A Mátyás-templom (vagy Nagyboldogasszony-templom) Budapest egyik leglátványosabb és legrégebbi (1269-ben épült) építészeti remeke. A barokk stílusú templom a török megszállás alatt mecsetként működött. A XIV. században kibővítették, ekkor építették hozzá Menyasszony-kaput is. 1309-ben itt került a korona Anjou Károly Róbert fejére. Mátyás király uralkodása alatt (akiről a templom a nevét kapta) oldalkápolnákkal, oratóriummal és egy déli toronnyal bővült. Itt koronázták meg Ferenc Józsefet és Erzsébetet is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dessewffy Arisztid

Dessewffy Arisztid: Cserneki és tarkeöi Dessewffy Arisztid honvéd vezérőrnagy, az aradi... Tovább

Zsolnay porcelán

Zsolnay porcelán: Hungarikum. A Zsolnay márkanév a hagyomány, az egyediség, a művészi érték... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar
X
Kövess minket facebookon!