notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Budapest kialakulása- ilyen volt Budapest a 19. és 20. században

hirdetes

Te gondoltad volna, hogy ilyen volt Budapest a 19. és 20. században?

P.B.
Budapest fejlődése

Budapest a 20. században

A fejlődés mértéke nem hagyott alább a 20. század kezdetével sem. 1910-re kialakult az elektromos közvilágítás a városban. Az első világháború viszont teljesen megállította ezt a folyamatot, sőt mondhatni visszafejlesztette a várost. Az ország és a főváros helyzete ezek után sem volt fényes. A Trianoni békeszerződés tovább rontott a helyzeten, de ez az elszakított területekről érkező menekülteket nem állította meg, a harmincas évekre a lakosság száma elérte az egymilliót. Sajnálatos módon ezeknek az embereknek a legtöbb vagyonuk a határokon túl maradt, így rossz körülmények között éltek.

A második világháború frontja 1944-re érte el Budapestet, bombázásokban több mint százezren vesztették életüket, sajnálatos módon a fővárosból rengeteg embert deportáltak koncentrációs táborokba. A háború végére ismételten elpusztult Budapest nagyrésze, a házak, hidak, a vár is romokban állt. Elkezdődött a város újjáépítése, az összes hidat, az egész belvárost beleértve.

hirdetes

1956-os forradalom és szabadságharc Budapesten

A budapesti fiatalok által indított békés tüntetésként indult 56-os forradalom hamar fegyveres felkeléssé változott. A demokratikus rendszer kialakulását szerették volna elérni, ami sikerült is. Az ország legnagyobb megtorlását tapasztalhatták a résztvevők a forradalom leverése után, mivel a legtöbbjüket bebörtönözték és kivégezték. A hatvanas évekre befejeződött a második világháborús károk helyrehozása, a hidak újjáépültek. A hetvenes években elkezdték az M2-es és az M3-as metróvonal építését. A lakosok száma 1980-ban érte el a maximumot, mintegy 2 millió 60 ezer fővel. Ezután szépen csökkent a népesség, mivel szabályozásokat vezettek be, csak olyan emberek kaphattak lakást, akik 5 éve Budapesten dolgoztak. Ennek következtében egyre többen a főváros agglomerációjába költöztek, így azokon a részeken is megkezdődött a tömegközlekedés fejlesztése.

hirdetes

Rendszerváltás 

Budapest a rendszerváltás következtében hirtelen fejlődésnek indult. Itt alakultak ki a legmagasabb bérek, az emberek legfőképp a kereskedelem és a szolgáltatás szektorokban dolgoztak. A turisták is ezekben az években kezdték ellepni a főváros minden pontját.


Összességében Budapest egy ugyanolyan színes történettel rendelkező város, mint maga az országunk. Szórakozási és kulturális lehetőségek tárháza, egy hónap sem lenne elég, hogy mindent megtekintsünk. Rengeteg turista ellátogat hazánkba, hogy megtekinthesse a csodálatos Budapestet.

Képek forrása: pixabay.com
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Citadella

Citadella: Budapest egyik legnagyobb nevezetessége. A Citadella Budapest XI. kerületében, mely... Tovább

Csángó népviselet

Csángó népviselet: Ősi magyar népviselet ez is, de manapság ennek „művelése”... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarság Retró