hirdetes

Drága Budapest

Pi

Tetszik vagy sem, de nemsokára indul az iskolai szezon, ami minden fronton következményekkel jár. Nem csak a tanulás frontján, hanem egyéb részeken is. Például a lakhatás és az albérlet szintjén.

Dráguló albérletek

Budapest országos tekintetben is élen jár, hiszen itt van a legtöbb főiskola és egyetem, itt van szükség leginkább a kivehető szobákra. Nem is annyira meglepő. hogy a fővárosban több mint 8000 kiadó lakás várja a fiatalokat.

De mennyibe kerülnek most a szobák, a garzonok és a többszobás lakások? Mely kerületekben lehet a legolcsóbban és a legdrágábban albérlethez jutni? Ezeket vizsgáljuk most meg.

Aki halogatni szeretné a keresgélést, annak van egy rossz hírünk: ne tegye! A leginkább felkészültek már nyár elején elkezdtek keresgélni, de ami igazán jellemző az az, hogy augusztus elejétől indul be igazán az albérletvadászat.

Hogy számszerűsítsük a tényeket: Budapesten több mint 8300 kiadó lakóingatlan közül válogathatnak a fiatalok, ami 12 százalékkal több, mint egy éve. Ami viszont egyáltalán nem meglepő az az, hogy ezzel egyszerre az albérletárak is emelkedtek néhány százalékkal.

A július végén kiadott elemzés szerint a fővárosban a bérleti díjak jelenleg átlagosan 150 ezer forint körül mozognak.Ehhez természetesen még hozzá kell számolni a rezsit és a közös költséget is, valamint a beköltözéskori  kauciót.

hirdetes

Mitől függ az albérlet ára? Meghatározó tényezők közt van az alapterület, az állapot és az elhelyezkedés is. A budapesti egyszobás lakások havi bérleti díja 95-100 ezer forintról indul,a 120 négyzetméternél kisebb panellakásoknál az átlagos bérleti díj 130 ezer, a téglaépítésű lakásoknál pedig már mintegy 150 ezer forint.

Dráguló albérletek

hirdetes

Akik nagyobb lakást szeretnének, vagy lakótársakkal való közös bérlésen gondolkoznak, azoknak a 2-3 szobás lakásoknál átlagosan havi 144 és 253 ezer forint közötti bérleti díjjal kell számolni.

Sokan viszont csak egy szobát szeretnének kivenni, ez pedig Budapesten manapság 50-60 ezer forintba kerül.

Nyilván való, hogy az egyetemisták elsősorban az iskolájukhoz közel eső lakásokat keresik. Így nem annyira meglepő, hogy a belvároshoz közeli városrészek a népszerűek a fiatalok körében, leginkább a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerületbe költöznének be. Az V. kerületben a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokat 248 ezer forintért lehet kibérelni.

A legolcsóbb kerületeknek a külső részek, tehát a XXIII. és a XVII. számít, mert itt 105, illetve 110 ezer forint az átlagár.

Az ennél olcsóbb árakat kínáló hirdetések szinte mind többszobás albérletre vonatkoznak, és általában egy nagyon kicsi szobát lehet kapni érte, vagy osztozkodni kell rajta valakivel (nappali helyiség esetén akár 2-3 emberrel is).

Mennyibe kerül manapság Budapesten az élet? A rezsivel és egyéb költségekkel együtt átlagosan pluszban 70-80 ezer forinttal kell számolni, tehát aki albérletben akar lakni ma diákként Budapesten, annak mélyen, nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A téliszalámi

A téliszalámi. Hungarikum. Az igazi téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén... Tovább

Bálványosi Nyári Szabadegyetem

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor: a Kárpát-medence nagyszabású szellemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Sport