hirdetes

Budapest, Európa Hollywoodja

LK

Budapestet egyetlen magyarnak sem kell bemutatni, azonban külföldön sokáig csak nagyon ritkán hallhattuk a magyar főváros nevét. A helyzet azonban az utóbbi évtizedek folyamán sokat változott, és a hazánkban forgatott (sikeres, vagy éppen kevésbé ismert) külföldi filmek jóvoltából sokan láthatták egy-egy jelenetben felbukkanni a Keleti pályaudvart, vagy éppen a Bálna épületét.

Nézd meg, hogy miért Budapest Európa Hollywoodja!

A hazai kedvező forgatási díjakat és Budapest változatos építészetét eltekintve nem is igazán meglepő, hogy az utóbbi években több nagyobb filmes projekt központjává vált a magyar főváros. Országunk központja valóban kiérdemelte az európai Hollywood nevet, hiszen olyan sztárok fordultak már meg nálunk forgatási célokból, mint Jennifer Lawrence, Ryan Gosling vagy Harrison Ford.

Vessünk egy áttekintő jellegű pillantást arra, hogy miért is olyan népszerű a külföldi filmesek körében a magyar főváros!

Látnivalók

Budapest számtalanszor „alakított” már más városokat, bizonyos helyszíneket pedig csak a fővárosban gyakran megforduló nézők ismerhettek csak fel. A Duna partján megcsodálható Bálnát azonban még a vidékiek is felismerhették a 2015-ös Mentőexpedíció című film NASA főhadiszállásaként. A Keleti már biztosan többeknek volt ismerős, amikor megpillantották a 2016-ban megjelent Infernóban.

A hazánkban készült filmek forgatási munkálatainak oroszlánrésze azonban a Budapesttől nem messze elhelyezkedő etyeki Korda Filmstúdiókban történik, amelyet az érdeklődők meg is látogathatnak, ha éppen nem folynak munkálatok a falai között.

hirdetes

De térjünk is vissza a város utcáira. A Budavári Palota és a Lánchíd feltűnnek a 2015-ös Kémben, amit senki se tévesszen össze a 2002-ben megjelent, és részben szintén Budapesten forgatott Én, a kém című filmmel.

hirdetes

A Magyar Állami Operaház és látványos beltere több alkalommal is láthatók a Houdini minisorozat részeiben, a fürdők rajongói pedig bizonyára felismerték a Gellért gyógyfürdőt Ryan Gosling egyik nemrégiben készített fotósorozatának helyszíneként.

Nézd meg, hogy miért Budapest <a class="autolinkeles" title="európa" href="https://www.magyarorszagom.hu/europa.html">Európa</a> Hollywoodja!

Budapest szállodái

A Four Seasons szállodának otthont adó Gresham-palota annyira megtetszett Paul Feig filmrendezőnek, hogy ezt a helyet választotta A kém forgatási helyszínéül. Nem csupán szálloda, hanem a valódi személyzet egy része is feltűnik a filmben. A mendemondák szerint Wes Anderson filmrendezőt a Corinthia Hotel Budapestről mintázta a Grand Budapest Hotel szállodaépületét is.

Az igazán privát luxusra vágyók figyelmébe ajánljuk a Writer’s Villát, ami a város nyüzsgésétől kényelmes távolságra eső hegyek között helyezkedik el, ami szintén tökéletes forgatási helyszínt biztosít néhány igazán egyedi jelenet elkészítéséhez.

Éttermek

A New York Kávéház a New York-palota épületében valóban a világ egyik legszebb kávéháza, amit többek között márvány oszlopainak, és aranyozott részleteinek köszönhet, amelyet a Bel Ami című filmben is elcsíphetnek a nézők. A Gerlóczy Kávéház egy párizsi helyszín bőrébe bújt a Münchenben.

Habár forgatási helyszínként még nem szolgált, Pierrot étteremnek már több világsztár-kaliberű vendége is volt, ideértve Sir Anthony Hopkinst, és Sir Roger Moore-t is, míg az Arany Kaviár kínálatát Brad Pitt és Angelina Jolie próbálták ki.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagy Vásárcsarnok

Nagy Vásárcsarnok: Európa legszebb vásárcsarnoka, a 9. kerület egyik legszebb és... Tovább

Kürtőskalács

Kürtőskalács:Hungarikum, bár az utóbbi években külföldről is érkezett igény a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar