Ismerd meg te is egy kicsit jobban Budapest hídjait!

Budapest csodálatos hídjai - Melyik a kedvenced?

B. Á.

A Budapest városát kettészelő Dunát átívelő hidak felfedezése egy igazi építészeti időutazás. A két városrészt összekötő szerkezetek közül nem egy vált a főváros jelképévé, amelyet általában látványos designjuknak köszönhetnek. Van azonban néhány ritkábban emlegetett híd is, amelyek a látványt feláldozva inkább modern, praktikusabb kialakítással rendelkeznek. De legyen szó akár a legendás, akár a diszkrétebb építményekről, Budapest hídjait megéri felfedezni!

Bemutatom Budapest hídjait

Széchenyi Lánchíd

A Széchenyi Lánchíd kétségtelenül Budapest egyik legfontosabb és legnépszerűbb épülete és látványossága. A szerkezet a Four Seasons Gresham-palotát és a Budai Várnegyedet köti össze egymással. A híd építése 9 évig tartott, és 1849 óta biztosít átkelést a város ütőerét képező Duna felett. A William Tierney Clark angol építész tervei alapján megépített híd munkálatait Adam Clark skót mérnők felügyelte. A híd mindkét végére egy-egy pár kőből készült oroszlánszobor vigyáz. A klasszicista stílusú híd maga kőből és öntöttvasból épült, nevét pedig a két 48 méteres oszlopa között lógó láncokról kapta. A híd mindkét oldalán járda biztosít gyalogos átkelést a városrészek között.

Margit híd

Budapest második legöregebb hídja nem csak Budát és Pestet köti össze, hanem a két városrész között elhelyezkedő Margit-szigetet is érinti. A híd terveit Ernest Gouin francia mérnök készítette – az építkezés költségeit javarészt a Széchenyi Lánchídon beszedett vámok fedezték. A hat boltívet hét oszlop köti össze, amiket a francia művész, Thabard szobrai díszítenek. A Széchenyi Lánchíddal ellentétben egyáltalán nem fényűző, és sokkal kevésbé igyekszik kitűnni a város látképéből. A második világháború végén a menekülő német csapatok felrobbantották, 1944 november 4-én pedig csúcsidőben egy ismeretlen eredetű robbanás okozott rajta balesetet, ami több száz ember életét követelte.

Szabadság híd

Budapest legrövidebb hídját Feketeházy János építész tervezte, és az 1896-os millenniumi ünnepségek idején kezdte meg működését. A Szabadság híd felépítése konzolos szerkezetű, stílusában pedig a szecessziót képviseli. A második világháborúban szintén komoly károkat szenvedett, de 1946-ra az eredeti tervek alapján újjáépítették és üzembe helyezték. A híd éppen ezért a mai napig nem járható gyalogosan.

Erzsébet híd

Az Erzsébet híd a sokak által csak Sisi néven ismert Wittelsbach Erzsébetről kapta a nevét. Eredetileg lánchídnak építették meg, és 1903-ban kezdte meg működését. A második világháború pusztításait követően ez volt az egyetlen híd Budapesten, amelyet nem az eredeti formájában építettek újjá. Az új design Sávoly Pál építész nevét viseli, és 1964-ben készült el.

Petőfi híd

A pesti Boráros teret és a budai Goldmann György teret összekötő híd Budapest déli részén található. Szerény designja azt a válságos helyzetet tükrözi, amely az első világháború során volt jellemző az országra. Eredetileg Horthy Miklós nevét viselte, de 1952-es újjáépítése óta hivatalosan is Petőfi előtt tiszteleg.

Árpád híd

Az Árpád híd a magyar nagyfejedelemről, Árpádról kapta nevét. A szerkezet Pestet és Óbudát köti össze egymással, és általában igen nagy forgalom jellemző rá. A második világháború miatt az építkezési munkálatokat átmenetileg fel kellett függeszteni, így összesen 11 év után, 1950-re sikerült befejezni. Az ország ekkor kommunista irányítás alatt állt, ezért a híd először Sztálin nevét kapta meg (1958-ban visszakapta eredetileg tervezett elnevezését). A hidat az 1980-as években felújították, azóta pedig két villamiosvonal és összesen hat sáv vezet át rajta.

Rákóczi híd

Budapest legdélebbre eső hídja 1995 óta működik. Eredetileg Lágymányosi híd néven volt ismert, azonban később a Rákóczi család nevét vette fel (sokan a mai napig eredeti, megszokott nevén emlegetik). Pesti végénél található a többek között a MÜPA és a Nemzeti Színház is.

Megyeri híd

A megyeri híd a főváros legfiatalabb és egyben leghosszabb hídja. Megépítését már az 1990-es évek óta tervezték, a munkálatok azonban csak 2006-ban kezdődtek meg (és 2008-ig tartottak). Nevét egy szavazás döntötte el. A szavazást végül Stephen Colbert amerikai humorista nyerte meg, így hivatalosan Colbert híd lett volna a neve, azonban végül a Megyeri híd mellett döntöttek (annak ellenére, hogy az elnevezés nem kapott olyan sok szavazatot).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Hortobágyi pásztormúzeum

Hortobágyi pásztormúzeum: 1785-ben szekérállást építettek a Csárda mekké, ebből... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek