hirdetes

Budapest művészeti múzeumairól röviden

LK

Ha kultúrtúrára készülsz fővárosunkba, akkor érdemes tudni, hogy melyik múzeumban milyen jellegű kiállításokat tekinthetsz meg. Erre a kis útmutatóra azért van szükség, mert Budapesten temérdek művészeti (és nem művészeti) múzeum és kiállítás várja az érdeklődőket, és nem mindig lehet egyértelmű, hogy miért hová érdemes ellátogatni. Lássuk is, hogy mik közül válogathatnak a művészetek szerelmesi Budapesten!

Ismerd meg egy kicsit jobban Budapest múzeumait!

Magyar Nemzeti Galéria

A magyar művészetek kedvelői számára kihagyhatatlan kultúrállomás a Magyar Nemzeti Galéria. A Budavári Palotában berendezett galéria állandó kiállítása az elmúlt egy évezred műveit sorakoztatja fel, amelyek között szobrokat, faragott alkotásokat, gótikus művészeti darabokat és néhány modern, XX. századi kincset is találunk.

Külön kiállítást kapott Munkácsy Mihály munkássága, illetve az állandó kollekció mellett rendszeresen megtekinthető több átmeneti kiállítás is.

Magyar Nemzeti Múzeum

Az 1802-ben alapított múzeum neoklasszikus épületének falain belül a magyarság történelmének darabjait őrzik. A kiállításokban megjelenik a magyar művészet, régészet és irodalom is. A rómaiak korától kezdve a középkoron át egészen napjainkig fellelhetők itt alkotások.

hirdetes

Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeumot egy német párnak, Irene és Peter Ludwignak köszönhetjük, akik 1989-ben alapították az intézmény saját kollekciójuk számára. A múzeumban Kelet- és Közép-európai alkotások tekinthetők meg a XX. század közepétől napjainkig, így nem csak magyar, hanem nemzetközi művészek munkáit is megtaláljuk itt.

Ismerd meg egy kicsit jobban <a class="autolinkeles" title="budapest" href="https://www.magyarorszagom.hu/budapest.html">Budapest</a> múzeumait!

Szépművészeti Múzeum

Az 1906 óta működő múzeum neve alapján talán nem meglepő, hogy szépművészeti alkotásoknak ad otthont. A sok budapesti épülethez hasonlóan neoklasszikus stílusban tervezett múzeum Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc munkásságát dicséri. Az európai alkotásokon kívül egyiptomi művészeti darabok is fellelhetők itt. Az állandó kiállítások közé tartozik az Antik Gyűjtemény és a Régi Képtár is.

hirdetes

Műcsarnok

A Műcsarnok egy nonprofit múzeum, amely a Hősök terén foglal helyet, és modern művészeit alkotásokat sorakoztat fel magyar és külföldi művészektől. Az ismertebb nevek mellett feltörekvő művészek is bemutathatják itt munkáikat, amelyek között általában feltűnnek a helyi egyetemisták alkotásai.

Iparművészeti Múzeum

Az Iparművészeti Múzeumot 1972-ben alapították és az alkalmazott művészettel foglalkozik. Mind hazai mind pedig nemzetközi alkotások is megtekinthetők itt, méghozzá több művészeti korszakból is. A múzeum felújítási munkálatok miatt átmenetileg zárva tart.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aquincum

Aquincum: egy római katonai tábor és polgári település volt a mai Budapest területén. A... Tovább

Dagály fürdő

Dagály fürdő: Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda, röviden Dagály fürdőt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek