hirdetes

Budapest legjobb nem művészeti múzeumai

LK, ZH

Amikor az ember a múzeum szót hallja, akkor általában festmények, szobrok és egyéb műalkotások kiállításai jutnak az eszébe. Azonban akik kultúrtúrát terveznek Budapesten, azok jobb ha tudják, hogy a főváros rengeteg nem művészeti jellegű múzeumot kínál az érdeklődők számára. Hogy segítsünk egy kicsit az érdeklődőknek, íme egy rövid lista a főváros legérdekesebb, nem művészeteket feldolgozó múzeumjairól.

Bemutatjuk a legjobb nem művészeti múzeumokat Budapesten!

Terror Háza Múzeum

A XX. század során hazánk két zsarnoki hatalom súlyát hordta vállain, amelyek borzalmaira a Terror Háza Múzeum kiállításai emlékeztetik azokat is, akik nem élték át ezeket.

Amikor a Nyilaskeresztes Párt a második világháború utolsó éveiben átvette az irányítást Magyarország felett, a ma Terror Háza Múzeumként működő épület volt a főhadiszállásuk. Ezt követően a négy évtizednyi kommunista kormányzás alatt az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) főépülete volt.

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyarország legnagyobb múzeuma egy látványos neoklasszikus épületben működik. Itt az ország történelmével ismerkedhetnek meg a látogatók a paleolitikumtól (őskőkorszak) kezdve a török megszálláson át egészen a XX. század kommunista korszakáig.

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A második világháború során a Budai Várnegyed alatt kígyózó barlangokban egy egész kis kórházat rendeztek be. A létesítmény egészen 1956-ig működött így, és utoljára a forradalom sebesültjeit kezelték itt. Ezek után a kórházat atombunkerré alakították át.

Manapság az egykori kórház és bunker bizonyos részei múzeumként látogathatók, ahol az érdeklődők viaszfigurák társaságában ismerkedhetnek meg a létesítmény egészségügyi múltjával. A vezetett túrák során a bunker-időszakról is szó esik.

hirdetes

Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeumnak már lenyűgöző neoreneszánsz épülete is említésre méltó. Az ide érkezők közelebbről is megismerhetik a magyar hagyományokat, művészeteket és kézműves alkotások múltját is. Érdemes szétnézni a múzeum honlapján a tervezett kiállítások között, ahol a közelgő kiállításokról értesülhetnek a látogatók.

Bemutatjuk a legjobb nem művészeti múzeumokat Budapesten!

Flippermúzeum

Az igazán egyedinek számító budapesti Flippermúzeumban 130 flippergépet tekinthetnek meg a játék szerelmesei, amik közül valamennyit ki is lehet próbálni. Egyediségének és a játéklehetőségnek köszönhetően a múzeum eddigi négyéves fennállása során rendkívül népszerűvé vált.

A XIX. századtól egészen a mai darabokig mindenféle flipper játékgép megtalálható itt, így az igazán lelkes rajongók végigkísérhetik a játék fejlődését a kezdetektől napjainkig.

Memento Park

A 40 éves kommunista kormányzás alatt Magyarországon számtalan szobor készült a rezsim tiszteletére. A Szovjetunió 1989-es bukása után azonban ezeket azonnal eltávolították eredeti helyükről. A legtöbbet azonban nem megsemmisítették, hanem a külön ezen szobrok számára megnyitott Memento Park területére szállították. A szabadtéri parkban rengeteg ilyen alkotás tekinthető meg, és a vezetett túrák során sok érdekességet megtudhatnak róluk a történelem iránt érdeklődők.

hirdetes

Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely

A Páva utcai zsinagógát körülvevő épületben található Holokauszt Emlékhely 2004-ben nyitotta meg kapuit. Folytonos kiállítása a magyarországi antiszemitizmus és a holokauszt történetét mutatja be, és számos eredeti dokumentumot, fényképet és személyes tárgyat őriz az elmúlt évtizedekből. Az itt felállított emlékfalon 500 ezer magyar neve szerepel, akik a holokauszt miatt vesztették életüket.

Aquincumi Múzeum

A Római Birodalom fennállása alatt Magyarország a Pannonia provincia részét képezte. Aquincum városa ebben az időszakban épült meg a provinciát védő vonal mentén. Ma az Aquincumi Múzeumba érkezők megismerkedhetnek ezen terület különleges történelmével.

A folytonos kiállításokban megtekinthetők a városban felfedezett emléktárgyak; fény derül a kerámia szerepére Róma kultúrájában; és még a történelmünk előtti időkből származó tárgyakat is megcsodálhatják azok, akik igazán messzire szeretnének visszatekinteni mai otthonunk történelmében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Segesvár

Segesvár történelmi belvárosa, háttérben az Óratoronnyal: A Maros megyei Segesvár... Tovább

Üvegfal jelentése

Az üvegfal a legtöbb esetben irodaházakban, középületekben kerül telepítésre, és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Történelem
X
Kövess minket facebookon!