hirdetes

Budapest legszebb utcái I. rész

Sz.F., ZH

Indítok egy sorozatot, melyben sorban bemutatom nektek Budapest legeslegcsodálatosabb utcáit! A legtöbb ember sétál-sétál, de meg sem áll, hogy gyönyörködjön Budapest szépségeiben, ezen viszont változtatni kellene! Tarts velem te is és ismerd meg Budapest legszebb utcácskáit!

Budapesti utcák

(Fotó: indafoto.hu/Puffancs)

 

Gül Baba utca 

Sajnos nagyon kevesen ismerik ezt a csodaszép utcát. Számomra viszont nagyon kedves, ugyanis szeretek kicsit visszamerengeni a múltba. A macskaköves út pedig erre tökéletesen alkalmas. Az utcában lévő házak olyan hatást keltenek, mintha egy manók lakta helyen sétálgatnak, mivel jócskán kicsinyítettek a budapesti házakhoz képest. Olyan az egész utca, mintha minden ház egy másik, a Gül Babával párhuzamos utcára nyitotta volna meg bejáratát, és ez csak egy hátsó kert lenne, ahova csupán a ruhákat teregetik az ott élők.

A macskaköveken látni, hogy nem ma építették meg az utat, kocsival elég nehéz lenne itt közlekedni, ugyanis mindenhol be van süllyedve hosszában, még gyalog is vigyázni kell magunkra. Viszont a csodákat magában hordozza ez a kicsinyke utca, számos titkos bejáratát, kukucskálási lehetőséget láthatunk, sokszor sétáltam már itt, de az épületekben szinte soha nem láttam embert, csak a kiszűrődő zaj árulkodott arról, hogy itt valóban élnek. Az utca felénél járva egy lépcsővel találkozhatunk, ami egyenesen Gül baba türbéjéhez, a XVI. században épült török sírkápolnához vezet. Gül baba sírját a törökök emelték, a sír fölé a türbét pedig a 3. budai pasa. 

hirdetes

hirdetes

Fotó: budapest.network.hu

Andrássy út

Budapest legcsodálatosabb, 2310 méter hosszúságú sugárútja, ami Budapest VI. kerületét, Terézvárost szeli át. 2002-ben lett a Világörökség része a Hősök terével és az út alatt haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal egyetemben. Biztosan mindenki járt már itt életében legalább egyszer, ha még nem, akkor mindenképpen pótolni kell, páratlan szépség tárul elénk. 

Az Andrássy út egyébként az 1896-os Millenniumra épült, ezzel az úttal kötötték össze ugyanis a fő ünnepségek helyszíneit, a Hősök terét, és a Városligetet a Belvárossal. Az Andrássy út négy fő részből áll, megtalálhatjuk itt a legkedveltebb luxusmárkákat, de megtekinthetjük az Operaházat, a Párizsi Nagyáruházat, vagy éppen a Terror Házát is. A következő oldalon megismerheted a másik kedvenc utcámat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eladó lakás Fonyód

Eladó lakás Fonyód A fővárostól mindössze másfél órára fekszik hamisítatlan, csodás... Tovább

Madách Színház

Madách Színház: A 20. században több olyan színházi vállalkozás is létrejött Budapesten,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Történelem Utazás