hirdetes

Budapest100: A 70-es évek jellegzetes épületeit mutatja be a kiállítás

ZH

Az 50 éves házak ünneplése a 70-es évek késő modern építészetének tükrében, egyedi történetek és különleges sztorik színesítik a rendezvényt, mely a város építészeti örökségét kívánja felfedezni.

Budapest100 2024

A 70-es évek jellegzetes épületei a Budapest100-on


2024 májusában a Budapest100 programsorozata keretében ünnepeljük azokat az épületeket, melyek most ünneplik 50. évfordulójukat. Ezen alkalommal a figyelem a 70-es évek késő modern építészetére irányul, ahol a város egyedi és érdekes építészeti remekeivel találkozhatunk. A Domus Áruház, mint egy kiváló példa, bepillantást nyújt ebbe a korszakba.


Az elhanyagolt, ámde érdekes 70-es évek építészete


Bár a 70-es évek késő modern építészete talán nem a legdivatosabb stílusnak számít napjainkban, mégis érdemes megvizsgálni ezeket az épületeket. E házak számos érdekes építészeti technikát, formavilágot és történetet rejt magában. Fontos leszögezni, hogy ezek az épületek nem a szocreál stílus jegyében épültek, és a Budapest100 rendezvény május 9. és 12. közötti hétvégéje ideális alkalom lesz a fogalmak tisztázására és a korszak építészetének szélesebb megismerésére.

hirdetes


Az építészeti különlegességek feltárása


Azok, akik részt vesznek a Budapest100 rendezvényen, egyedülálló lehetőséget kapnak arra, hogy betekintést nyerjenek azokba az épületekbe, melyek most ünneplik fél évszázados fennállásukat. Mivel ezek az épületek még csak 50 évesek, a tervezők, építészek, kivitelezők, valamint az ott dolgozók és lakók is gazdag történeteket oszthatnak meg velünk. A személyes történetekből különleges és egyedi sztorik bontakozhatnak ki, ami még mélyebben bevezet minket a korszakba.


Budapest100 2024: Programok és szakmai nap

hirdetes


A Budapest100 rendezvény 2024-ben is négynapos lesz, ahol a résztvevők számíthatnak szakmai napra, sétanapra és a kétnapos nyitott házak hétvégéjére. Ez az esemény lehetőséget teremt mind a szakembereknek, mind a közönségnek a szélesebb körű megismerésre és az épületek részletes vizsgálatára.


Mélyebb művészettörténeti élmények


Azoknak, akik már most elmerülnének a korszak építészetében, ajánljuk a Branczik Márta művészettörténész készítette interjú elolvasását. Emellett érdemes megnézni a Magyar Építőművészek Szövetsége videósorozatát, ahol részletesebben megismerhetjük a modern építészet emlékezetes alkotásait. Ezen cikkünk keretében pedig a 70-es évek bútormennyországába és a Domus Áruház történetébe nyerhetünk betekintést.


A Budapest100 rendezvénye tehát nem csupán egy építészeti ünnep, hanem egy lehetőség arra, hogy közelebbről megismerjük a város építészeti örökségét, és elmerüljünk a múlt évtizedek építészeti kincseinek felfedezésében.

Forrás: kép forrás: Fortepan / FŐFOTÓ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hungarikumok

Hungarikumok: azokat a dolgokat, tárgyakat, használati és élvezeti cikkeket szoktuk ezzel a... Tovább

Tokaji aszú

Magyarországi tokaji borvidéken előállított tokaji aszú: Hungarikum. A Tokaji Aszú a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!