hirdetes

A mai nap margójára: Mi történt 56-ban? Budapesten kitört a forradalom!

VN

Immáron 65 éve, hogy Budapesten kitör a forradalom. Bárki gondolhatja azt, hogy huszon éves fejjel, fogalmam sincs az egészről, hogy mi is történt 65 éve pontosan, és igazuk is van. De még huszon éves fejjel is lelkesen tudom skandálni a Szabadság szerelem nézése közben, hogy „Ruszkik haza!”, és huszon éves fejjel is nagy izgalommal tudom hallgatni nagymamám történeteit, azokról az időkről, amikor „bejöttek az oroszok”, és ezeknek a képeknek a segítségével szinte a saját bőrömön érezhetem a forradalmi hangulatot.

1956-os forradalom képek

Mi történt 56-ban?

Történelem órán a kedvenc időszakom volt ez, imádtam a magyar történelemnek ezt a szakaszát tanulmányozni, lehet, hogy azért, mert olyan valóságos az egész. Rengeteg információnk van róla, persze azt lá kell írni, hogy rengeteg hamis adat is bekerült a képletbe, de még mindig élnek azok, akik ezt az egészet meg is élték. Már kikorom óta nagy figyelemmel hallgatom a most 88 éves nagymamám történeteit a régi világról, a világháborúról, az orosz katonák bevonulásáról, és az egész rendszerről. Ahogyan egyre idősebb lettem, a történetek is egyre izgalmasabbak lettek, de hátborzongatóbbak is, egyre több részlet derült ki és egyre több kérdésem lett. Mi is történt egészen pontosan 56-ban? Budapesten kitört a forradalom! Mit is jelenet ez? A kor fényképei segítenek, hogy te is a saját bőrödön érezd! Lapozd végig a képgalériát!

hirdetes

 

A szabadság napja

Ha az igazat akarom bevallani, már a 48-as szabadságharc is egy igazán nagy kedvencem volt az iskolában, de a legnagyobb élményt az 56-os okozta. Petőfiékkel is egyet lehetett érteni, de a Pilvax kávéházának csipetcsapata mégsem állt hozzám olyan közel, mint a pesti utcákra vonuló fiatalok, akik a szabadságukért tüntetnek, akik kiállnak egy idegen nép elnyomása ellen. Akik azt követelik, hogy az idegen katonák hagyják el az országot, legyen függetlenség és szabadság. Követeléseiket 16 ponban fogalmazták meg, amit a következő oldalon mutatunk meg a videóval együtt, lapozzatok!

hirdetes

 

A következő oldalon mutatunk egy nagyon szép videót, lapozzatok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vörösmarty Mihály

Vörösmarty Mihály: Vörösmarty Mihály magyar költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos... Tovább

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!