hirdetes

Budapesti kastélyok

Pi

Magyarország egykoron nagyon híres volt a kastélyairól Több nemesi család is építtetett itt egészen elképesztő épületeket. Természetesen és szerencsére nem kell a fővárosi embernek sem messzire mennie (még csak a csodálatos gödöllői Grassolkovich-kastélyig sem), hogy találjon, megnézhessen egy ilyen épületet.

Gyönyörű kastélyok vannak a városban

Ma már inkább a Nagytétényi Kastélymúzeumként ismert ez a hely, melyet 8 év alatt építetett fel 1743-tól báró Rudánszky József és felesége Száraz Julianna. A kastélyt eredetileg egy, a római időkből származó ház alapjaira építették Mayerhoffer András tervei alapján, aki a barokk-rokokó építészet egyik legkiválóbb alakja volt.

A feleség századvégi halála után a kastélyt az oldalági leszármazottak örökölték meg, három felé osztva azt. 1904-ben kiégett, az eredeti berendezési tárgyaiból sajnos semmi sem maradt meg. Hogy ez ne legyen elég, arról gondoskodott a II. világháború is, mivel a harcok természetesen itt is zajlottak, amelyben az épület súlyos károkat szenvedett. 1951-ben kezdődött meg a helyreállítása. 1972-ben itt forgatták a magyar tévéfilm a Bob herceg egyes jeleneteit is.  A rendszerváltás környékére ismét nagyon leromlott az állaga, de csak 1997-ben kezdődtek el a felújítási munkálatai, melyek három évig tartottak. Manapság itt van az Iparművészeti Múzeum bútorkiállítása, mely igen nagy sikerrel fut.

hirdetes

Gyönyörű kastélyok vannak a városban

Másik kastélyunk, amiről szót kell ejtenünk az óbudai Zichy-kastély.  Az épület maga a mai Fő tér, Szentlélek tér, Óbudai rakpart, Hajógyári utca által határolt területen van. Ez néhány évvel korábban épült, mint a Nagytétényi, hiszen 1746 és 52 között épült. Az építészek  Jäger János Henrik kőfaragó mester és Bebo Károly, szobrász voltak. Zichy Péter volt a megbízó, aki azokban az időkben –mai szóhasználattal élve- Óbuda elsőszámú embere volt. Azonban nem élhette meg a épület felépültét, így fia, Miklós volt az aki megbízta a fentebb említett két szakembert a munka elvégzésével. Halála után az özvegye a kastélyt visszaadta a kincstárnak (1766). Az 1800-as években amolyan ruharaktárként szolgált, majd a háborúk után szükségszállóként üzemeltették.

hirdetes

A főépület 1974-es, elkerülhetetlen helyreállítása óta művelődési házként funkcionál. Manapság az épületeiben található a Kassák Múzeum, Vasarely Múzeum, a Térszínház és az Óbudai Múzeum.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Csongrádi borvidék Magyarország... Tovább

Puli

Puli:  A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának, és világszerte a legismertebb... Tovább

Tovább a lexikonra