hirdetes

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2023 programok, filmek

VN

Több mint száz restaurált klasszikust, többek közt a Jézus Krisztus szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is lehet majd látni a szeptember 12-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában. Minden évben alig várjuk az ingyenes vetítéseket a Bazilika előtt, annyira jó ez a program, és sokaknak lehetőséget biztosít a filmek csodálására, mozizásra. 

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2023

Nem minden film ingyenes, de lesznek kedvezmények

A filmek egy részét ingyenesen tekintheti meg a közönség egy óriás kivetítőn a Szent István-bazilika előtt, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek, míg a diákok és a tanárok, valamint az ötödik kerületi lakosok ingyenesen vehetnek részt a vetítések többségén a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben - közölte a Nemzeti Filmintézet csütörtökön az MTI-vel.

Ingyenes vetítés a Bazilikánál

A Budapesti Klasszikus Filmmaraton fénypontjaként egyértelműen az, hogy 4 estére is szabadtéri mozivá alakul Budapest egyik legszebb tere, a Szent István tér. Mozizz a szabad ég alatt teljesen ingyen! A szabadtéri vetítések ingyenesek, helyfoglalás érkezési sorrendben, érdemes kicsit előbb érkezni, mert a jó helyek hamar elfogynak. Tavaly voltak akik hoztak plédet, és nem a kihelyezett székeken ültek, hanem táboroztak, és nem tűntek nem boldognak, tehát esetleg készüljetek plédekkel, párnákkal!  

  • 09.13. szerda 20.00 Ed Wood, Kísérőfilm: Küzdelem a létért
  • hirdetes
  • 09.14. csütörtök 20.00 Jézus Krisztus szupersztár
  • 09.15. péntek 20.00 Régi idők focija, Kísérőfilm: Várostérkép – Budapest
  • 09.16. szombat 20.00 Pomádé 

Nagyon különleges filmek kerülnek a vásznakra

A programban szerepelnek többek közt Latabár Kálmán klasszikusai, Keleti Márton és Gazdag Gyula korszakos művei, Korda Sándor alkotásai, az Oscar-díjas Pressburger Imre munkái, valamint unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező filmjei is. Olyan különlegességeket is meg lehet nézni a nagy kivetítőn, mint az 1916-ból fennmaradt első mozgókép Budapestről, a legelső Oscar-díjas film, a Szárnyak, a leghíresebb magyar női rendezők első alkotásai, vagy számos sport témájú dokumentumfilm-különlegesség is.
   

Nemcsak filmek lesznek, hanem egyéb érdekes programok

Több vetítésen személyesen az alkotók, mások mellett Andrew Macdonald és Kevin Macdonald, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter, Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes, valamit a filmtörténet neves kutatói mesélnek majd kulisszatitkokat és ritkán hallható érdekességeket a közönségnek. A Szépművészeti Múzeummal együttműködve a Jean Renoir francia rendező filmjeinek vetítésein résztvevők között ingyenes belépőket sorsolnak ki a filmes édesapja, Auguste Renoir impresszionista festő szeptemberben 22-én nyíló kiállítására.

hirdetes
   

Filmkoncertek is lesznek

A vetítésekhez idén új helyszínként csatlakozik a Budapest Music Center, ahol két filmkoncertet vetítenek le Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László és Gőz László részvétele mellett. A diákoknak és tanároknak a szervezők kétezer ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, amelyek az összes vetítésre érvényesek, a közönség többi tagja pedig az Urániában, a Francia Intézetben és a Toldi moziban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalán tud jegyet venni. 

Egyébként minden rszlet megtalálható a programokról, filmekről, és minden másról is a hivatalos weboldalon!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mobilfal jelentése

A mobilfal egy olyan térelválasztó falrendszer, amely rugalmas teremelosztást teremt meg... Tovább

Aradi vértanúk

Aradi vértanúk: Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!