hirdetes

Mozizz Budapest legszebb helyén: Ingyenes vetítés a Szent István-bazilika előtti téren 5 estén át

VN

Ki az, aki nem szereti a jó filmeket? Ki ne ülne be valami jó kis mozira egy kora őszi estén? Na ná, hogy te is? Akkor ne hagyd ki ezt a különleges alkalmat, amikor a Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából 5 estén át ingyenes szabadtéri mozivá válik a főváros egyik legszebb helye a Szent István-bazilika előtti tér. Kell ennél különlegesebb mozi élmény? 

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2022

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2022- ingyenes vetítésekkel

Idén szeptember 13–18. között immáron 5. alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet a restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválját, azaz Budapesti Klasszikus Film Maratont. Eddig is minden évben nagy sikert aratott a rendezvény, reméljük ez idén sem lesz másként, már csak azért sem mert elsőre igen jó kis programnak ígérkezik. Miről szól ez a fesztivál? Olyan klasszikusosak és ritka filmeket mutatnak be, amik nemrégiben estek át felújításon. 6 napig tart a fesztivál, aminek során majdnem 100 film kerül vetítésre. Egyébként maga a rendezvény azt tűzte ki céljául, hogy a középpontba állítsa a magyar filmek értékeit, hiszen nem kevés külföldi vendég is van. A hazai rajongókhoz is szólnak ezek a magyar filmek, de emellett olyan európai kincseket is megtekinthetnek, amikkel a tévében, mozikban elvétve találkozni.

hirdetes

Budapesti Klasszikus Film Maraton programok

Ez már az ötödik ilyen jellegű filmmarton, tehát megszokhattuk, hogy erre a hat napra sokszínű, gazdag programkínálattal készülnek a szervezők a filmrajongó közönségnek. Az idei fesztivál alaptémája: Hollywood közép-európai gyökerei. Olyan alkotók alkotásai kerülnek rivaldafénybe, akik Hollywoodba eljutva világhírű filmes szakemberekké váltak, (csak néhány példa: Adolph Zukor, William Fox, Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós, Rudolph Maté, Peter Lorre [Löwenstein László], Joe Pasternak, Paul Lukas). Gondolhatjátok, hogy a művészeknek már maga az életútjai is izgalmas, nemhogy az alkotásiak. Természetesen hollywoodi magyarokról szóló előadások is lesznek. Izgalmasan hangzik ugye? A nézők megismerhetik az Oscar-díjas Trauner Sándor (Alexandre Trauner) művészetét, aki Franciaországban és Hollywoodban is dolgozott, természetesen a legnagyobb rendezőkkel. Az ide fesztivál igen különleges, hiszen több filmes évfordulóhoz is köthető: idén lenne 100 éves Szécsényi Ferenc és Pécsi Sándor, 120 éve született Eiben István és Latabár Kálmán, 150 éve a magyar filmgyártás úttörője, Janovics Jenő, 65 éve alapították a Pannónia Filmstúdiót.

hirdetes

Filmvetítés a Szent István-bazilika előtt

Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton helyszínei közt lesz többek között a más említett Bazilika előtti tér, de olyan ismert mozik is, mint az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és természetes a Corvin mozis sem maradhat ki a sorból. A Bazilika előtti téren olyan filmeket vetítenek, amiket nem hagyhattok ki! Macskafogó, Szelíd Motorosok, a Tolonc, Szárnyas Fejvadász! Részletekért kövessétek a Nemzeti Filmintézet Facebook oldalát!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pumi

Pumi: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A pumi ma már a puli mellett az egyik... Tovább

Sátorkőpusztai-barlang

Sátorkőpusztai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!