hirdetes

5 csodálatos szökőkút, amit a fővárosban találsz

Rékka
Gyönyörű budapesti szökőkutak

Szabadság téri szökőkút

A szabadság téri szökőkút a szökőkutak világában igencsak fiatalnak számít, mivel csak 2021-ben adták át. Ez egy igazi interaktív csoda, mely szenzorjainak hála folyamatosan érzékeli az ember közelségét, így, ha be akarunk menni a vízköpők alkotta téglalapba, az szabad utat enged nekünk néhány percre. Most azt gondolod, milyen jó játék lehet ez a gyerkőcöknek – azonban az igazság az, hogy – különösen a nyári hőségben – ez a szökőkút egy pillanat alatt előcsalja bárkiből a pancsoló gyerek énjét. A nagy nyári hőségben tökéletes arra, hogy kicsit felfrissítsük magunkat, bár azért óvatosan a játékkal, a kilövellő vízfalak nem éppen erre valók!

Sellő az óra árnyékában

Ez is egy, a Danubius kúthoz hasonló vándorló szökőkút, mely a 80-as évek elején a Moszkva téren állt, és leginkább egy szétvágott licsire vagy valamilyen más trópusi gyümölcs gerezdjeire emlékeztetett. A 6,5 méter magas szökőkúton alul 8 darab két méter átmérőjű betontányér fogja fel a vizet. Három tányéron a tenger élővilágát megjelenítő mozaikok láthatók. Az ezeken álló, fura, tüskés gerezdekhez hasonlító alakzat egy három részre vágott fodrozódó hullámot szimbolizál. Tetejükön, egy nagy gömbön áll/fekszik/nyújtózik maga a vörösréz Sellő, amely furcsa módon a szökőkút vizétől távol tartja magát. 

hirdetes

Amikor aztán megkezdődött a – most már – Széll Kálmán tér felújítása és teljes átépítése, félő volt, hogy a kutat is száműzik, de szerencsére csak egy saroknyit költözött: most is ott áll a Szilágyi Erzsébet fasor mellett. A műalkotásnak három alkotója volt. A kút medrét Tokár György tervei alapján macskakőből építették. A szobrokat és a mozaikot egy görög művész házaspár, Makrisz Agamemnon és Makrisz Zizi készítette.

hirdetes

Huncut szökőkút a Kolosy téren

Eddig bemutattam szökőkutakat, melyek zenélnek, filmet játszanak, vagy interaktív szórakozást nyújtanak. Ez a mostani szökőkút ilyet nem csinál, mégis, ez a város egyik legtöbb mosolyt előcsaló szökőkútja. A néhány éve megújult Kolosy-tér egyik legfőbb új eleme lett a szökőkút, ami egy másodperc alatt hírhedt lett, azonnal megragadta mindenki fantáziáját és hetek alatt varázsolta a teret Budapest egyik legmegmosolyogtatóbb helyévé. A Google Maps-en Cici térként is jegyzik – ha még mindig nem sejted, mi lehet a sikerének a kulcsa, akkor nincs mese, kötelező program felkeresni a kutat – és persze lőni egy mosolygós selfie-t!

Te szereted a szökőkutakat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rám szakadék

Rám szakadék: A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú... Tovább

Ipolytarnóci ősmaradványok

Az ipolytarnóci ősmaradványok: Páratlan szépségű helyszín. A természetvédelmi terület... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország