hirdetes

Budapesti titkok – Gül Baba legendája

KG, ZH

Tudod ki volt Gül Baba, akinek türbéje a mai napig áll Magyarországon? És hogyan halt meg? Olvasd el a cikket.

Budapesti titkok – Gül Baba legendája

Gül Baba türbéje emlékeztet a közel 150 éves török uralomra Magyarország jelentős részén. Amikor az ország török uralom alá került, a szultán Budára érkezése előtt a bektasi rend tagjainak szerzeteseit, derviseit bízta meg egy iszlám vallási központ alapításával.

A kolostor vezetője Gül Baba volt, aki békés természetéről, természetszeretetéről, verseiről volt híres. Nevének eredete az arab írás alapján többféleképpen is olvasható: gül, mint rózsa, vagy gülm – nevetni, vagy kel – kopasz, kül – hamu. Az sem kizárt, hogy azért nevezték így, mert rendházfőnöki sapkájának jelvénye is szintén gül – azaz rózsa volt. A legenda szerint mindig viselt egy rózsaszálat turbánján – erről kapta a becenevét: Rózsák-Atyja.

hirdetes

A legenda szerint Gül Baba különös körülmények között halt meg. 1541. augusztus 29-én a török hadsereg megszállta Budát, és szeptember 2-án a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban hálaadó istentiszteletet tartottak, és ott érte a halál.

 

 

A törökök viszont úgy tartják, hogy Buda várának elfoglalásakor a csatában a dervis megsebesült, s a dzsámivá alakított Nagyboldogasszony templomban halt bele sérüléseibe. Ám ez azért is érdekes, mert Buda csellel, harc nélkül került a szultán kezére. Ezért sokkal valószínűbb, hogy halálának oka egyszerűen az idős kora volt.

hirdetes

Halála után a rendház mellett egy rózsakertben Szulejmán parancsára sírkápolnát (türbe) emeltek neki. A hely felszentelése óta iszlám zarándokhely lett.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Könyves Kálmán

(Könyves) Kálmán: az egyik legismertebb magyar királyról beszélhetünk személyében. Kálmán... Tovább

A törkölypálinka

A törkölypálinka: Hungarikum. A törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett szőlő... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás