hirdetes

Bükki Nemzeti Park

SZ.F.

A Bükki Nemzeti Park (rövidítve: BNP) Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben, a Bükk-vidéken fekszik. Igazgatósága Eger északi városrésze, Felnémet régi műemlék plébániaépületében található.

Bükki Nemzeti Park

A Bükk Nemzeti Park a Bükk legmagasabb hegyvonulatában található – legalábbis az átlagos magasság tekintetében. Bőséges növény- és állatvilággal büszkélkedhet, köztük számos ritka lepke- és rovarfajtával.

Évente mintegy 90 féle vándorló madárfaj látogat el a parkba, köztük számos veszélyeztetett faj, amelyek csak a Bükk erdei és sziklafalain fészkelnek. A tartomány karsztrendszerének (Szeleta és Istállós-kő, valamint a Suba-lyuk és a Balla-barlang) sok száz barlangja és ürege primitív régészeti maradványként nagy tudományos érdeklődésnek örvend. Az erdő egészen addig terjed, míg a szem ellát; a középső rész 97 százaléka fás.

Miért is érdemes ide ellátogatni? A Bükk Nemzeti Park kiváló lehetőséget nyújt a sétáláshoz és kerékpározáshoz, vagy egyszerűen pihenésre. Nem szabad kihagyni azokat a kisvasutakat sem, amelyek az erdőben közlekednek; a hegyek belsejében fekvő falvak pedig bizonyára mindenkit elvarázsolnak. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

Bükki Nemzeti Park

Szent István és Anna barlang (Lillafüred)

Ha továbbra is vágysz az új élményekre a vonatozás és a Lillafüred-tó után, itt az ideje, hogy felfedezzük a közeli barlangokat. A Szent István barlangi hálózat jelenleg 864 méteres és a 20. század elején egy szerencsétlen kutya fedezte fel, aki a barlang nyílásán keresztül a mélybe zuhant, és vonyítással hívta fel magára a figyelmet. A 400 méteres Anna-barlang Európában egyedülálló, mivel édesvízi mészkőből készült. A benne található képződmények szemet gyönyörködtető látványt biztosítanak.

Falumúzeum (99-100 Kossuth út, Hollókő)

Ha egy magyar Hollókőn csukott szemmel járna, akkor is pontosan tudná hol van a helyi Palóc nép beszédének sajátosságainak köszönhetően. De ez nem az egyetlen oka annak, hogy a Cserhát-hegységben fekvő tökéletesen felújított falu világörökségi hellyé vált. A védett épületben található falusi múzeumi kiállítás bemutatja a falu és a környező védett terület történetét, a Palócok népi kultúráját és a kisüzemi gazdálkodás emlékeit több mint 100 évre visszamenően. A múzeumot a Hollókői tanösvény részeként is megtekinthetjük.

Falumúzeum (Petőfi utca 28, Boldogkőváralja)

Mintha a szikrák még mindig ott pattognának a boldogkőváraljai kovácsműhelyben; a múzeum eszközei pedig csak arra várnak, hogy valaki felvegye és használja őket. Ugyanez vonatkozik a szekérre és a szövőszékre is. A múzeum kiállítása bemutatja a Zempléni Tájvédelmi Körzet történelmi és kulturális örökségét, a környező, növény- és állatvilágot, valamint a hagyományos kézműves tárgyakat.

Bükki Nemzeti Park

Arborétum (Erdőtelek)

Erdőtelek védett arborétuma igazi ritkaságokkal büszkélkedhet; a természettörténészek és az erdészeti szakemberek számára szinte igazi kincsesbánya. Az ösvények, padok és az új kertben lévő árnyas ragyogású kis tó garantáltan pihentető hatással van az odalátogatókra.  A túrákhoz akár idegenvezetést is kérhetünk. Az arborétum csemetekertje dísznövényeket nevel, amelyek később értékesítésre kerülnek.

Oszlai tájház (Cserépfalu, Hór-völgy)

Cserépfalu népe és a szomszédos falvak egyesítik erőiket, hogy a hagyományos életmód mindennap használatos tárgyait az utókor számára megőrizzék és átadják. Az összegyűjtött tárgyakat egy tornácra, egy református szobába, egy katolikus szobába és egy szerszámoskamrába rendezték.

Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad (a Millenniumi Tanösvény végén)

Ároktői Tájház - Természetvédelmi és Kulturális Történeti Kiállítás (5 Táncsics út, 3467 Ároktő). Az Ároktő Kiállítás bemutatja a terület természetes szépségét, növény- és állatvilágát, védett fajait és a régió kulturális örökségét.

Szarvaskői Geológiai Tanösvény (Szarvaskő)

A 6 km hosszú, körkörös kirándulás fő látnivalói a változatos bazaltformációk. Itt élvezhetjük a gyönyörű kilátást a település felől a Szarvaskői vár lenyűgöző romjaival.

hirdetes
Bükki Nemzeti Park

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Ez a világhírű rezervátum egy vulkáni tevékenység által elpusztított trópusi dzsungel volt. Európa védelmi területekének számít, és az ország gazdag földtani örökségének egyik legszebb darabja. A túraútvonalak hálózata az ingyenesen megtekinthető parkból indul, és számos biológiai és földtani ösvényhez kapcsolódik. Ha elfáradtunk a túrázásban, a recepciós épület és rekonstruált vizes biotóp élővilága körül kiépített piknikező területek ideális környezetet biztosítanak a pihenéshez.

A 800 méteres földtani ösvény évezredekre visszamenő geológiai történelmet mutat be - eredetileg majdnem 100 méter magas kövesedett fatörzsek; több ezer különböző levél lenyomata; sekélyvíz-tengeri életformák, korallok és csigaházak 23-24 millió éves maradványai, és a szárazföld üledéke glaukonittal és homokkő réteggel, amelyben hajdanán cápafogak is jelen voltak. Az őskori állatok megkövült lábnyomai (orrszarvú, párosujjú patás állatok, ragadozók és madarak) a fedett kiállítóterem legfőbb látványosságai. Hétfő kivételével naponta, a földtani ösvényen vezetett túrán vehetünk részt; a túrák félóránként minden órában indulnak.

Rejteki Tanösvény (Rejteki Kutatóház-Répáshuta)

A rövid, alig 800 méter hosszú ösvény mentén öt tábla ad tájékoztatást a fenyves erdőről, a Bükk lakóinak életéről, a nagy vadakról és kis ragadozókról, valamint az erdei tavak és patakok környékéről és az ott élő állatokról. A nyomvonalon át a természetről, a történelmi és kulturális érdekességek sokaságáról, valamint a karsztformációk sokféleségéről is tanulhatunk, ami vízgyűjtők létrehozásában játszott fontos szerepet. Többet megtudhatunk a paleontológiai kutatásról, melyet itt végeztek, és az őskori ember felfedezéséről (Balla-barlang). A nyomvonalon a Gyertyán-völgy üveggyárának maradványait és a negyedik Bükk üveggyár maradványait láthatjuk. A Hósi-völgyben található Répáshuta temető az egykor ott élő emberekre emlékeztetnek.

Bükki Nemzeti Park

Szalajka-völgyi természetvédelmi körzet (Szilvásvárad)

A Szilvásvárad népszerű üdülővárosától kezdődő 4,2 kilométeres út a Szalajka patak partján, a lélegzetelállító természeti szépség és kulturális örökségek területén halad keresztül, beleértve a Szikla-forrást, a Fátyol-vízesést, a Szalajka-forrást és az Istállós-kői-barlangot. A Horotna-völgy átjárójánál az Szabadtéri Erdészeti Múzeum látogatásával is feldobhatjuk az utunkat, és gyönyörködhetünk a keskeny nyomtávú vasúton.

Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút (Szilvásvárad)

Itt felfedezhetjük a terület földtani sajátosságait, a Bükk karsztot, a növényeket, a rovarokat, a ragadozó emlősöket és a madárfajtákat, és megismerhetjük a madárvilág megőrzésének módszereit a nemzeti parkban, az erdőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban. Számos fedett pihenőhely van az útvonal mentén és az út végén csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk

Olasz-kapui Tanösvény (Bükk-fennsík)

Ez az ösvény a Fekete-sár-rétre és a Zsidó-rétre néző Bükk mesterséges rétjei és sokszínű karsztfajtái (karros felszínek, karsztos kavicsok és süllyesztett fürtök) felé vezet. A karros felszín, a fennsík füves szélén levő sziklák és az ősi erdőben található 24 hektáros hegyi bükkös gazdag és változatos állatvilágnak ad otthont. A Nagy-fennsík nyugati felében található a Káposztáskert-lápa leghosszabb völgye és az ország legmagasabb barlangja, a Kőrös-barlang, amely a tavaszi barlangok egyik legrégebbi generációjához tartozik.

Bükki Nemzeti Park

Kis-Kőhát - Nagy-mező Tanösvény (Bükk-fennsík)

hirdetes

Az ösvény néhány lenyűgöző látványosság mellett halad a fennsíkon, beleértve egy barlangtengelyt, amely a mélynyúlványból, a Nagy-mező védett növényi életéből és a gazdag karsztképződésből áll.

Jávorkút Tanösvény (Jávorkút - Bükk-fennsík)

A 3,2 km-es Jávorkút ösvényen lévő pihenőhelyeken öt információs tábla ad tájékoztatást a Jávorkút-tó élővilágáról, az ősi lucerdők madárvilágáról, az ősi fenyőerdő nyolc hektáros vegyes bükkfoltjáról és a víznyelők kialakulásáról. A Kis-Csipkés sziklafalait is megtekinthetjük, amelyek az Északi és a Déli Bükk közötti határvonalat képezik.

Szinva Tanösvény: A Herman Ottó emlékparktól Felső-Hámorig, Szeleta-tetőn át (Miskolc). Ez az út bemutatja a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kulturális látnivalóit. A táblákról tájékozódhatunk az élőhely mellett a dolinákról, a tartomány keleti oldalán fekvő csomópont-erdőről, a mészkő hegy füvekről, a lenyűgöző karsztokról és más földtani jelenségekről, valamint a természeti, kulturális és ipari történelemről.

Ördögtorony Tanösvény (Cserépfalu)

A tanösvény tájékoztatója átfogó ismereteket ad a Bükk lábánál kialakult riolit tufáról, a kaptárkövekről (más néven az ördögtorony) és a mészkő-formációkról. A fás legelők és kaszálók, gyertyán és tölgyerdő, erdős szakadékok, mérsékelt égövi tűlevelű erdők és karsztbozótosok gazdag állatvilágát is érdemes megtekinteni.  A tanösvény bemutatja továbbá Magyarország legjelentősebb ősi emlékét, a Suba-lyukat.

Bükki Nemzeti Park

Felsőtárkány tanösvényei

A tanösvény Felsőtárkányban kezdődik; pontosabban a vízparton a település észak-keleti szélén. Az út bemutatja a Bükk dél-nyugati részének természeti és kulturális történelmét. A Kő-közi tanösvény: ez az ösvény köti össze a Kő-köz sziklás kanyont, a közeli tó fölé emelkedő Szikla forrást és mészkő sziklákat. A Barát-réti tanösvény: a Kő-köz keleti végén kezdődik; a sárga útvonalon haladva az oldalvölgy deltája következik, mielőtt rátérne a Bujdosó-kőhöz vezető felszíni útra egy meredek ösvényen, ami a Karthauzi apátság romjai felé vezet a Lök bérc szikláinak körvonalai mentén.

A Vár-hegyi tanösvénye: ezen az úton a Vár-hegy gerincére juthatunk. Az útvonal mentén különböző geológiai struktúrákat láthatunk, köztük a dolomitbányákat és a radiolit alakzatokat, valamint a gyertyánosok és a tölgyesek, az al-hegyvidéki bükkösök, az acidophilus-tölgyes és a Mercuriali-Tilietum erdők vadvilágát is megtekinthetjük. Itt található továbbá egy megerősített késő bronzkori település, amelyet a Kiéte kultúra hagyott ránk.

Bél-kő Tanösvény (Bélapátfalva)

A tanösvény bemutatja a Bél-kő szomszédságában a hegy geológiai felépítését, a növényvilágot és az állatokat a füves sziklaszirten.

A Bükki Nemzeti Park által üzemeltetett tanösvények:

 • Szomolya Kaptárkövek tanösvény (Szomolya)
 • Sár-hegy tanösvény (Mátrafüred-Gyöngyös)
 • Ilona-völgyi tanösvény (Parádfürdő)
 • Salgó-Somoskő-vár tanösvény (Salgóbánya- Eresztvény-Somoskő)
 • Boszorkány-kő geológiai tanösvény (Salgótarján)
 • Eresztvényi kőfejtő (Eresztvény)
 • Magyar-bányai sziklapark
 • Szilvás-kő földtani tanösvény (Salgótarján - Rónabánya)
 • Budai-hegy földtani és botanikai tanösvény (Sámsonháza)
 • Szanda-Vár-hegy földtani tanösvény (Szandaváralja)
 • Hollókő-vár túraút és biológiai tanösvény (Hollókő)
 • "Malomkő" tanösvény (Sárospatak)
 • Regéc tanösvény (Mogyoróska - Regéc)
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Világ körül

Az igaz, hogy egy honszerető magyarnak a hazája a legszebb, de ha utazni vágyunk, érdemes... Tovább

Sopron

Sopron Magyarország nyugati csücskében található város, melyet szokás a Hűség Városának... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Utazás