hirdetes

Így jár az, aki pofátlanul kihasználja a koronavírust – 300 000 forintos bírság a hentesnek

B. Á.

Sajnos mindig vannak olyan emberek, akik a legnagyobb katasztrófából is hasznot szeretnének húzni – ilyen a Lehel téri piacon csirkehúst áruló kereskedő is, most megkapta tettéért a jutalmat.

Így jár az, aki pofátlanul kihasználja a koronavírust – 300 000 forintos bírság a hentesnek

Március közepén méregdrágán kínálta a csirkehúst a Lehel téri piacon egy kereskedő, aki ezzel komoly közfelháborodást váltott ki. Természetes, hogy azonnal felkerültek a csirkehúsról és az árakról készült fotók a közösségi oldalakra, ahol sorban érkeztek a kommentek. Ezután az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai megérkeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokra, március 18-án megkezdődött a helyszíni ellenőrzés. 

A vizsgálat tapasztalatai szerint a fotókon szereplő csirkehúsárak kirívóak voltak, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem találtak példát. A vállalkozóval szemben viszont megindították a fogyasztóvédelmi hatósági eljárást. Ennek most született meg a hatósági döntése – a vállalkozásra 300 000 forintos bírságot szabott ki a Budapest Főváros Kormányhivatala. Jó kérdés, hogy megfelelő-e a bírság mértéke, hiszen lehetséges, hogy ez egynapi nyereségét jeleni, amiből sajnos nem fog tanulni az illető, bár ne legyen igazunk. 

hirdetes

A fogyasztóvédelem február óta vizsgál

Már február végétől vizsgálja a fogyasztóvédelem a kereskedőket, azt nézik, hogy visszaélnek-e a járvány okozta aggodalommal, illetve figyelik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, a megtévesztő tájékoztatást. Ott, ahol szükséges, fel is lépnek a jogsértő magatartással szemben, eddig több mint 700 üzletet vizsgáltak és 70 bolt ellen indítottak eljárást árfeltüntetési jogsértések miatt. 

Sok az átverés

Sajnos nagyon sokan használják ki a mostani helyzetet, rengeteg átveréssel lehet találkozni. Összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, folyékony szappant, antibakteriális szappant és felületfertőtlenítőt vizsgáltak meg, két esetben kiderült, hogy az árult termék teljesen hatástalan, egyik termék esetében pedig felmerült a gyanú, hogy illegális gyártás folyik.

hirdetes

A hatósági fellépés egy több mint 22 millió forintos kárt okozó budapesti hamisító banda leleplezéséhez vezetett – tagjait üzletszerűen, bűnszövetségben és közveszély helyszínén elkövetett csalás gyanúja miatt vonták eljárás alá. A NEBIH zöld számán (0680263244) lehet bejelenteni azokat az üzleteket, akik aránytalanul drágábban árulnak! 

A fotó illusztráció/Pexels képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Vörösmarty Mihály

Vörösmarty Mihály: Vörösmarty Mihály magyar költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!