hirdetes

200 millió dollárnyi elhagyott Disney kastély áll ebben a szellemvárosban

VN

Itt egy példa rá, hogy nem csak a közvetlen közelünkben szórják a pénzt. Törökországban van egy Disney-kastélyházakból álló egész szellemváros. Kastélyok sokasága sorakozik, de nem használja őket senki. Nem is nagyon tudjuk eldönteni, hogy jó, vagy rossz látvány-e inkább.

Burj Al Babas Törökország szellemvárosa

Több száz Disney kastély áll egy helyen

A helyet Burj Al Babasnak hívják, és ez egy szellemváros, amely félig kész minikastélyokból áll, amelyeket nyilvánvalóan francia kastélyok ihlettek. Jelenleg közel 600 palota található, bár állítólag több mint 700 volt. Kísérteties látványt nyújt, és tényleg még belegondolni is rossz, hogy micsoda pazarlás ez! Mi történt itt? Milyen történet áll a több száz elhagyott sorsú palota mögött? Mutatjuk mire jutottunk a kutatásaink során.

A Burj Al Babas története

A Burj Al Babas kezdetben luxusingatlan projekt volt. Az építkezés 2014-ben kezdődött, de hamarosan leállították a természetvédők és környezetvédők panaszai miatt, miközben az ezért felelős céget rengeteg adósság terhelte és csődbe ment. A város gondolata az volt, hogy több száz palotát hozzanak létre majd adjanak el, mindegyik saját medencével, jakuzzival és padlófűtéssel rendelkezett volna az eredeti tervek alapján. A városnak saját bevásárlóközpontot, éttermeket, gyógyfürdőket, törökfürdőket és golfpályát is terveztek. Méregdrága beruházásnak indult, de az eredeti tervek alapján a bevétel is busás lett volna, de nem lett a projektből semmi a fentebb írt okok miatt. A cég mintegy 200 millió dollárt költött a projektre, és minden kastélyt 400 000 és 500 000 dollár közötti áron terveztek eladni. A fejlesztők azt remélték, hogy olyan gazdag közel-keleti vásárlókat vonzanak magukhoz, akik szeretnének saját kastélyukat romantikus környezetben tartani. Látogatókat, anyagi haszonszerzést és figyelmet is szerettek volna vonzani az ország ezen részére. Végül 583 kastély készült el, és néhányat valóban eladtak, bár sok vevő kivonult.

hirdetes

hirdetes

A Burj Al Babas mai állapota

Hogyan néz ki ez a rengeteg palota? Hát nem egy mesébe illő látvány, és még csak Disney Land-hoz sem tudjuk hasonlítani. Jelenlegi állapotában a Burj Al Babas összes palotája befejezetlen, a város pedig teljesen parkosítatlan – vagyis még utak sincsenek. nem elég, hogy üresek a kastélyok, hanem még elég csúnyácskák is. A projektfinanszírozási problémáknak, a természetvédelmi erőfeszítéseknek és a járványnak köszönhetően rendkívül valószínűtlennek tűnik, hogy a Burj Al Babas munkálatai valaha is folytatódjanak. Valószínűleg a belátható időn át furcsa szellemváros marad – és minden bizonnyal nem ez az egyetlen furcsa, elhagyatott város Európában. Az összes kastély teljesen üresen áll. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Balczó András

Balczó András: Magyarországnak 20 „darab” 3-szoros olimpiai bajnoka van, Balczó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Szórakozás Történelem Utazás