hirdetes

Miért Calcata a legmenőbb falu, ami valaha létezett?

VN

Olvastunk egy cikket, miszerint Calcata a legmenőbb falu Olaszországban. Ez rögtön fel is keltette az érdeklődésünket, hiszen messziről szemlélve sokkal inkább egy középkori, békés, nyugodt kisvárosnak tűnik, mintsem valami menő helynek. Szóval közelebbről is meg kellett néznünk, hogy megértsük, miért is nevezik ezt a középkori kincset a legmenőbb falunak!

Calcata Olaszország

Calcata- Olaszország legmenőbb helye

Ha szereted az egyedi helyeket meglátogatni, amik különlegesebbek még annál is, mint ahogyan elsőre remélni lehet, mind elhelyezkedésük miatt, mint pedig egyedi varázsuk okán, akkor Calcata dombtetős falva ideális választás lehet számodra. A laziói Viterbo tartományban, egy tufa hegy tetején található Calcata valóban egyedülálló élmény. Az itt élő tehetséges festők, szobrászok, zenészek, sőt színészek „művészfalujaként” ismert kis sikátorok tele vannak műtermekkel és üzletekkel. messziről lélegzetelállítóan szép, közelről viszont lélegzetelállítónál is szebb, és még annél is különlegesebb – mondhatjuk menő!

Calcata nem egy tipikus olasz falu

A gyönyörű Treja-völgyben, mindössze 45 km-re Rómától és körülbelül 30 percre a Bracciano-tótól található a település, így egynapos kirándulós élménynek is tökéletes választás a hely felfedezése. Több napot nem is nagyon maradnánk – mi személy szerint- hiszen eléggé veszélyes. Miért? 

hirdetes
Calcuta sziklákra épült- az ilyesmi nem ritka Olasz földön, de veszélyes mutatvány. Az 1930-as években a kormányzat a teljes lakosságot kiürítette, hivatkozva arra, hogy nagyon veszélyes itt élni, hiszen bármikor bekövetkezhet a baj: kockázatos, hogy szó szerint összeomlik és lecsúszik a tufakő dombról. A lakosok többsége a közeli Calcata Nuovába, vagy „Új Calcatába” költözött, alig néhány kilométerre. Most mégsem üres a falu. Az 1960-as években a hippikultúra felemelkedésével az Egyesült Államokban a squatterek kezdték elfoglalni a régi Calcata elhagyott épületeit, ami hamarosan tényleges közösséget teremtett. Végül a kormány megengedte az új lakóknak, hogy megvásárolják az otthonokat, és új vállalkozások és művészeti stúdiók jöttek létre a történelmi központban. Ennek okán hivatkozik a falura még maga a New York Times is, mint „Olaszország egyik legmenőbb faluja”. 

Most néhány utazási szokásaiddal kapcsolatos kérdés megválaszolásával 30 ezer Forintot nyerhetsz Jamie Oliver budapesti éttermébe! KATTINTS!

hirdetes

Miért menj el és mit nézz meg Calcatában?

A falunak van egy semmihez sem fogható hangulata, a falak mögött hangulatos éttermek, kávézók, üzletek várnak, sőt még egyes lakók az otthonukba is beengedik a látogatókat. Amellett, hogy veszel egy menő szuvenírt, és a színes üzletekkel és stúdiókkal, szokatlan éttermekkel és kávézókkal tarkított apró utcákon bolyongsz, azon tűnődhetsz, hogy mit lehet még csinálni Calcatában. Először is rengeteg macska él itt, tehát cicamániások ne is gondolkodjatok tovább! Mindenhol látni fogod őket! De ne felejtsük el, hogy ez az apró falu jóval a hipszterek előtt is volt! A falu egyetlen bejárata a Palazzo Baronale néven is ismert kastélyhoz vezet. Különleges tornya a híres látkép része, maga a palota pedig több ezer polgári házasság tanúja volt az évszázadok során. Emellett egész évben számos művészeti kiállításnak ad otthont. A Santissimo Nome di Gesù templom is csodálatos. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátyás templom

Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, Budapest... Tovább

Kiss Ernő

Kiss Ernő: Eleméri és ittebei Kiss Ernő honvéd altábornagy, az aradi vértanúk egyike.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!