hirdetes

A néma filmek királya, Charlie Chaplin és leghíresebb idézetei

VN

Sir Charles Spencer Chaplin, vagy ahogyan legtöbbünk ismeri, Charlie Chaplin a maga korának egyik legkiemelkedőbb alakja, a nagy nevettető, a néma filmek koronázatlan királya, az ember, aki Hitlertől sem félt, és aki olyan életművet tett le az asztalra, hogy a mai napig emlékezünk rá. Filmrendezőként, forgatókönyvíróként, színészként, zeneszerzőként, vágóként, valamint filmproducerként járult hozzá igen erőteljesen a 20 századi filmművészethez.

Legjobb Charlie Chaplin idézetek

Charlie Chaplin a nagy nevettető

1889. április 16-án látta meg a napvilágot, négy nappal Adolf Hitler előtt. A világ két ellenpólusa, az ember, akit mindenki szeretett, aki próbálta jobbá tenni a világot, és az ember, akitől mindenki rettegett. Szörnyű gyerekkora volt, mélyszegénységben nevelkedett testvéreivel, miután a családfő elhagyta a családot, édesanyja idegösszeroppanást kapott, és elmegyógyintézetbe került. Hogy az árvaházi közegből kitörhessen, már gyerekként itt-ott fellépett, előadásokat tartott, 5 éves volt, amikor először színpadra állt, azt is mondhatnánk, hogy valósággal a színpadra született. Nem véletlenül első filmjének címe is Making a living, azaz pénz keresni. Amerikába egy színészi társulattal érkezett, és mivel nemcsak kiváló színész, hanem forgatókönyvíró, táncos, zeneszerző is volt, szinte azonnal befutott. 

hirdetes

Charlie Chaplin maradandót alkotott

Pályafutása egyenes ívelt felfelé, de magánélete ennél jóval kalandosabb volt, négyszer is megházasodott, miközben a filmvilágot nem hagyta magára. Munkássága 65 évet hidalt át, a viktoriánus korabeli Anglia mulatóinak színpadától kezdve szinte haláláig folyamatosan dolgozott, amit 2 Oscar díjjal is jutalmaztak: 1972-ben életműdíjat kapott, 1973-ban pedig a legjobb eredeti filmzenéért kapott elismerést, a Rivaldafény filmje kapcsán. Legismertebb filmjei, A Kutyaélet, A kölyök, Aranyláz, Nagyvárosi fények, de sokak szerint élete műve A diktátor. Az 1940-es A diktátorral népszerűségének elvesztését kockáztatta, miután állást foglalt Hitlerrel és a nemzetiszocializmussal szemben. Később balos politikai nézetei miatt rágalomhadjárat indult ellene az Egyesült Államokban, így idősebb korát a semleges Svájcban töltötte, és csak az Oscar díjat átvenni térhetett vissza a filmgyártás paradicsomába.

hirdetes

Bőven volt miből meríteni kalandos élete során, megannyi megpróbáltatáson ment át gyerekkorától kezdve, így szavainak van bőven ereje. Úgyhogy nézzük is a néma filmek királyának, a nagy nevettetőnek magvas gondolatait, híres idézeteit a következő oldalon. Lapozzatok!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1998-as választások

Ahogyan az 1994-es választások az 1990-ben számszerűen alig jelentős baloldali erők számára... Tovább

Március

Március: Az év harmadik hónapja, a tavasz érkeztének hava. Magyar népszokások szerint szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Retró
X
Kövess minket facebookon!