hirdetes

Cicanadrág úgy, ahogy rémálmaimban se szeretném látni…

Sz.F.

A leggings, vagyis a cicanadrág egy olyan ruhadarab, amit nem feltétlenül kellene mindenkinek felvenni, az emberek viszont ezzel nem foglalkoznak...sajnos...

Cicanadrág úgy, ahogy rémálmaimban se szeretném látni…

Mi is az a leggings?

A sztreccsnadrág (eredetileg stretch-nadrág, angolul: leggings) egy szűk, testhezálló nadrágtípus. Legelterjedtebb előfordulási változata a bokától a csípőig érő, teljesen testhez álló nadrágtípus, mely jellemzően elasztánfonalból vagy elasztánfonal-pamut ill. -poliamid kombinációból készül. Előfordul rövid, csípőtől a térdig érő változatban is, ilyenkor biciklinadrág az elterjedt neve. Ritkább, de szintén előfordul olyan változata is, mely a talpat is beborítja. Az anyagában található elasztánfonal (pl. Lycra® vagy más) mennyiségének függvényében lehet csillogó vagy matt felületű. Elterjedt mind egyszínű, mind többszínű vagy díszített változatban. Mind a mai napig egyik fontos felhasználási területe a sport. A jobb aerodinamikusságot igénylő sportokban gyakori viselet.

hirdetes

Az 1960-as években is a sportnak köszönhetően terjedt el, mint az otthoni torna, az aerobik, s ehhez hasonló testgyakorlatok ruházata. Innen indult felhasználása mint sportos női utcai viselet. Hamarosan megjelentek többszínű vagy mintás változatai is, ezzel a sportos divatból a sportos-elegáns divat ruhaneműjévé válva.

Az 1980-as években újra visszatért a női divatba, jellemzően a csípőt takaró, sőt lejjebb érő pulóverrel vagy hosszú inggel kombinálva. 2005 óta ismét jelentkezett a női divatban. Jellemző legújabb felhasználása rövid, csípőig érő felsővel történik. Igen kedvelt viselete középhosszú vagy leggyakrabban rövid szoknya alatt.

hirdetes

A 2010-es években férfiak által viselt ruhadarabként is megjelent, sportruházat mellett hétköznapi viseletként is, angolul meggings-nek (male leggings: „férfi sztreccsnadrág”) becézve, divatbemutatókon azonban már korábban is szerepelt. A koreai K-pop-divatban 2011 óta jelen van a férfi sztreccsnadrág, melyet rövidnadrág alatt viselnek. Sokan azonban akkor is felveszik, amikor semmi okuk erre, ugyanis nem akarják elhinni, hogy azoknak áll jól a cicanadrág, akinek olyan az alakja. Borzasztó képeket mutatok nektek a következő galériában, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek….

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tradíció

A tradíció szó a latin tradere (átadni) igéből származik. Jelenthet bármilyen... Tovább

Õrvidék magyarsága

Õrvidék magyarsága: Őrvidék magyarsága Ausztria legkeletibb és egyben legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek