hirdetes

Egy különc grófné története járja körül Cinkota különleges helyeit

ZH

Budapest XVI. kerületének keleti végén, Cinkotán, olyan történetek és legendák rejlenek, amelyek méltók egy izgalmas krimihez. Egy csordogáló patak, történelmi emlékek, és vidéki báj jellemzik ezt az eldugott várost. Hadd vezesselek keresztül a kertváros titokzatos világán!

Cinkota

A Kertvárosi Időutazó Sétája

Ha igazán meg szeretnéd ismerni Cinkotát, érdemes csatlakozni a Kertvárosi Időutazó sétájához. Itt első kézből hallhatsz a különc grófnőről és az asszonyirtó történetéről. Ráadásul fény derül arra, hogy járt-e itt Mátyás király vagy Petőfi Sándor, és kiderül, mitől olyan különleges a Caprera-patak.

Cinkota

Történelmi Gyöngyszemek

Cinkotát csak 1950-ben csatolták Budapesthez, így még ma is őrzi falusias karakterét. Az első írásos említése 1044-ből származik, de a Képes Krónika a 1074-ben lezajlott mogyoródi csatával hozta ismét a köztudatba. A várost Mátyás király meséiben és Petőfi Sándor "A cinkotai nagyicce" című történetében is említik.

Batthyányy Cinkota


Petőfi és Mátyás Nyomában


Cinkota gazdag történelmi örökséggel büszkélkedhet. Itt éltek Petőfi Sándor anyai rokonai, a Hrúz család, akiknek házában a költő gyakran megpihent. A Georgina utca 55-ös számú házon márványtábla őrzi emléküket. A főutcán álló több mint kétszázhúsz éves akácfa pedig Aulich tábornok főhadiszállását idézi fel a 1848-49-es forradalom idejéből.

hirdetes

Szerb Antal Gimnázium – Egy Korszakos Épület

Cinkota meghatározó épülete a Szerb Antal Gimnázium, egykor a Magyar Gazdasszonyok Országos Egyesületének Leányárvaháza és Leánynevelő Intézete. Batthyány Ilona grófnő alapította, és a főváros egyetlen tájháza, a Cinkotai tájház bemutatja az itt élők hagyományait.

A Különc Grófnő És Caprera Patak

Batthyány Ilona élete tele volt tragédiával, de az özvegység hozta meg kreativitását. Jótékonysági tevékenysége és a közösség szolgálata lett az életének fókusza. Ilona nevéhez fűződik a Caprera-patak névadása is, amit az olasz szabadsághős, Garibaldi tiszteletére nevezett el.

A Gyilkos Árnyéka: Kiss Béla

A XX. század elején Cinkota világhírnevet szerzett, de nem jó értelemben. Itt élt Kiss Béla, a hazai kriminalisztika egyik legismertebb alakja, aki huszonnégy fiatal nővel végezve a házassági ígéretekkel elcsábította és megölte őket. A felkavaró történetből német horrorfilm is készült.

hirdetes


Víz, Patak, És Évszázados Titkok

Caprera-patak egykor két fürdőt is táplált, köztük Batthyány Ilona magánfürdőjét. Ma a főváros egyik legtisztább vizű patakjaként számontartják. Nyitott medrét olyan indikátorfajok kísérik, amelyek csak tiszta vízben élnek. A bokros-csalitos pedig számos védett állat otthona.

Ilona Telep És Más Rejtett Kincsek

A cinkotai Ilona telepet Batthyány Ilona grófnő tiszteletére nevezték el. A város tele van további rejtett kincsekkel, és a helyi titkok ismertetése nemcsak nosztalgikus érzéseket kelt, hanem mélyebb összefonódást is teremt a történelemmel.


Végül ismerjük meg a város minden kőjét, házát és ajtaját, hogy valóban többek lehessünk, mert minden városmesével, minden kővel, amit megismerünk, minden ajtóval, amin belépünk, egyre gazdagabbak leszünk.

Forrás: Fortepan / Geuduschek Tibor Fortepan / Hámori Gyula Fortepan / Horváth Miklós dr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal... Tovább

Magyar találmányok

Magyar találmányok: A magyar találmányok nélkül a világ ma nem tartana ott ahol tart. Ez... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!