hirdetes

A civilizáció kriptáját 8113-ban fogják kinyitni újra, amely már 83 éve zárva van

ZH


Az időkapszula története egy különleges időugrást jelent, ahol a múlt és jövő találkoznak, emlékeket őrizve és üzeneteket hordozva az ismeretlen jövő számára.
 

időkapszula

Az ókori múlt és az elveszett tudás nyomában


Az emberiség történelmének felfedezése során mindig is kihívást jelentett az ősi civilizációk pontos megértése. Az ókori Egyiptom esetében is csupán néhány forrás áll rendelkezésre, mint például a piramisok és az ókori Asszíriában talált feliratos táblák. Azonban, az 1930-as években Dr. Thornwell Jacobs, az Oglethorpe Egyetem elnöke, úgy érezte, hogy az emberiség kötelessége lenne dokumentálni a korukat, hogy a jövő generációi ismerhessék meg az életüket és tudásukat.


Az Időkapszula Születése


Jacobs az ókori egyiptomiakhoz hasonlóan egy időkapszulában látta az emberiség örökségének megőrzésének lehetőségét. A koncepciója a "régészeti kötelesség" és az emlékek átörökítése iránti elkötelezettségen alapult. Az Oglethorpe Egyetem területén egy hatalmas szobát alakítottak ki, amelyet az 1930-as évek tárgyainak és az elmúlt 6000 év tudásának szenteltek.


A Kapszula Tárgyai


A kapszula egyfajta sírboltként szolgált, ahol a 1930-as évek életének és kultúrájának relikviáit őrizték. Az Artie Shaw klarinétművész felvételeit, 1898-tól kezdve fényképezett filmeket, valamint 100 mikrofilmre rögzített könyveket helyeztek el benne. A kapszula még egy Donald kacsa kis makettjét is tartalmazta, mint az akkori időszak jellegzetes elemét.

hirdetes


A Nyelvi Integrátor Megoldása


Jacobs felismerte, hogy az idő múlásával nyelvi akadályok merülhetnek fel a jövő emberei és a kapszula között. Ezért egy "nyelvi integrátort" alkalmazott, amely a tárgyak nevét angolul írták, és egyidejűleg hangosan kiejtették a fonográf hangja által. Ez a megoldás lehetővé tette, hogy a jövő generációi könnyen azonosítsák a kapszulában található tárgyakat, még akkor is, ha az angol nyelv már elavulttá vált.


A Megnyitás Dátuma: 8113

hirdetes


Az időkapszula felnyitásának dátumát az optimista látásmód ellenére 8113-ra tűzték ki. Jacobs szerette volna, hogy az új felfedezők bepillantást nyerjenek az ő napjaik és az ókori egyiptomi civilizáció közötti kronológiai középpontba. Azonban a második világháború kitörése után a kapszulát lezárták, és bíztak benne, hogy évezredek múlva kerül majd elő.


Vészjósló Feljegyzések


Jacobs utolsó feljegyzéseiben azonban vészjósló hangvételű gondolatai jelennek meg. Azt állította, hogy a világ azon van, hogy örökre eltemesse a civilizációt, és a kapszulában hagyják az utókornak az emlékeiket. Az emberiség jövője számára kérdéseket vet fel arról, hogy vajon a múlt és a jelen dokumentálása valóban hozzájárulhat-e a jövő megértéséhez és megőrzéséhez.


Az Idő Kérdése


Az időkapszula egy olyan kísérlet volt, amely az emberiség múltjának és jelenének megörökítésére irányult. Azonban az idő múlásával és a történelmi események alakulásával egyre nehezebbé válik az ilyen kezdeményezések sikerének előrejelzése. Vajon a jövő emberei képesek lesznek-e megfejteni és értelmezni azokat az emlékeket, amelyeket az 1930-as évek emberei szerettek volna továbbörökíteni számukra? Az idő csak megválaszolatlan kérdések sorát hagyja maga után.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Oláh György

Oláh György: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1994-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Géza fejedelem

Géza fejedelem: Géza – keresztségben kapott nevén István – magyar nagyfejedelem 972... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem
X
Kövess minket facebookon!