hirdetes

Civita di Bagnoregio- a mágikus középkori város, amit csak 15-en laknak

VN

Olaszországban gyakorlatilag egymást érik a szebbnél szebb, és még annál is különlegesebb helyek, amiknek megéri csodájukra járni. Most is egy ilyen különleges olasz várost hoztunk nektek egyenes a király fürdőjéből, ahol a lakosság száma olyannyira megcsappant, hogy lssan több macska lakja a várost, mint ember. 

Civita di Bagnoregio története

Civita di Bagnoregio- egy haldokló város a király fürdőjében

A Balneum regis, szó szerint „Királyfürdő” egy gótikus-lombard eredetű helynév. Ebben a régióban található Civita városkája.  A név eredetének valószínűleg termálfürdőkhöz, vizekhez lehet valami köze. A legenda szerint a fürdők egészséges vize begyógyította Desiderius langobard király sebeit. A várost az etruszkok alapították körülbelül 2500 évvel ezelőtt, egy tufa-hegyen, amely az évszázadok során a víztől erősen elmállott.  A tufás dombot, amelyen a Civita áll, aláássa az alatta lévő völgyekben folyó két patak, valamint az eső és a szél által okozott folyamatos erózió: így lassan, de menthetetlenül omlik szét. 

Civita di Bagnoregio- a haldokló olasz város

A teljes összeomlás fenyegeti- falu, amelyben csak néhány család maradt, összeomlik, elpárolog – elcsúszik: holnap már csak délibáb lesz, mint a legszebb álmok, és mindenki teljesen tehetetlen. A falu sajnos nem tudja elkerülni az összeomlást, amilyen csodás az őt körülvevő táj, olyan veszélyes, halálos is. A gyakori sziklaomlások miatt a várost a helyiek "il paese che muore"-nak, azaz a "haldokló városnak" hívják, az eredeti lakosok közül nem sokan maradtak, inkább csak az üzletek tulajdonosai a turizmus miatt, illetve néhány művész. 15-en lakják a várost nyaranta, ez a teljes létszáma a kávézóknak, éttermeknek, boltoknak. Még a 16. században indult meg a falu hanyatlása, amikor néhány ház egyszerűen csak lecsúszott a szakadékba, attól a ponttól kezdve mindenki máshogyan tekintett a helyre.  Báját ennek a jelenségnek köszönheti: elnéptelenedése miatt megőrizte középkori báját teljes egészében.

hirdetes

Hogyan közelíthető meg Civita di Bagnoregio?

Tehát egy haldoklás szélén álló csodálatos olasz középkori városról van szó, ami valahol Közép-Olaszországban található, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor Viterbo tartományban, Bagnoregio község külvárosában, attól 1 kilométerre keletre. Körülbelül 120 kilométerre északra található Rómától. Különlegessége, hogy az egyetlen megközelítés a közeli városból egy gyaloghíd, ami egy szakadék felett ível át, és ahol tényleg csak gyalogosan lehet közlekedni, 2013-ban útdíjat is vezettek be, ami 5 Euró. csupán a helyiek hajthatnak fel a hídra biciklivel, vagy motorkerékpárral, de csak a megjelölt időpontokban, különleges engedéllyel.  A belépőjegyet a turisták számának csökkentése céljából vezették be, mert a városka nem bírja el a hatalmas tömeget. Évente több százezren látogatják meg ezt a különlegesen szép olasz városkát. Tehát Civita di Bagnoregio-ban még mindig igazi nyüzsgő olasz hangulat uralkodik, annak ellenére, hogy alig 10-en lakják. 

hirdetes

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népviselet

Manapság már hagyományőrzés céljából viselik az emberek Magyarországon.A magyar népviselet... Tovább

Habsburg ház

Habsburg ház: uralkodóház, mely az utolsó magyar királyt is adta. Őket a történelem Európa... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!