hirdetes

Coco Chanel aki divatipart teremtett

Bettina

50 éve már, hogy meghalt az a nő, aki nem csak divatipart, de stílust is teremtett. Hálásak lehetünk Coco Chanel-ért. 

Coco Chanel élete

50 éve, 1971. január 10-én halt meg Coco Chanel, a világ egyik legelismertebb és leghíresebb embere. Coco Chanel volt a modern nő, az a nő aki az egyik megteremtője volt annak a divatnak ami bejárta az egész világot, annak a divatnak ami máig divat! Coco Chanel akinek neve egyet jelent a divattal. A nő akinek divatháza immár egy évszázada működik Párizsban megszakítás nélkül. 

Tudtad, hogy a Chanel név egy véletlen műve? 

Gabrielle Bonheur Chasnel néven született, azonban az anyakönyvezéskor kimaradt vezetéknevéből az s betű, így született meg a későbbi Chanel márkanév. Sajnos nagyon korán lett árva, két nagynénije nevelte fel. Ők tanították meg varrni, és ők adták neki a Coco becenevet is. 

coco chanel

"Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést." (Christian Dior)

hirdetes

A siker parfümje

Coco Chanel 1921-ben egy a Francia Riviérán töltötte az egyik nyaralását és ezen a nyaraláson találkozott Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel. Chanel, akiről ebben az időben egész Párizs beszélt, arra kérte Ernest, hogy készítsen neki egy olyan parfümöt ami csak az ő illata. Coco kifejezetten különleges és egyedi illatra vágyott. Egy olyan összetételt szeretett volna, ami mesterséges, mint a felső szabászati ruhastílus "egy női parfüm, aminek nő illata van". Ez ebben az időszakban nagyon különleges volt, mert eddig minden illatszer alapanyagául virágok szolgáltak, s így természetesnek hatottak. A fiatal vegyész, már évek óta tanulmányozta az aldehideket. Ezek olyan mesterséges anyagok, amelyek a desztillálási folyamat során egyre erősödő természetes virágillatot utánoznak. 

hirdetes

Intim kapcsolatban élt Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceggel. Ő rajzolta meg a Chanel N° 5 első flakonját. Érdekessége ennek az, hogy a cári testőrség vodkásüvege volt. Ez a flakon azóta többször formát váltott. A Chanel N°5 nem csak azért különleges, mert ez az első mesterségesen alkotott parfüm volt amit piacra dobtak, de azért is, mert Coco ezzel a lépésével új tendenciát indított el a parfümvilágban. Ez volt az elindítója annak, hogy ettől kezdve minden neves divatház saját parfümmel rendelkezett.

"Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen." – mondta Coco 1923-ban.

coco chanel

Nézd meg ezt a rövid filmet Coco Cahnel-ről:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kásás Tamás

Kásás Tamás: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kásás Tamás háromszoros olimpiai... Tovább

Magyar nyelv

Magyar nyelv: legnehezebb  a világon. A magyar nyelv az uráli nyelvcsalád tagja, a finnugor... Tovább

Tovább a lexikonra