hirdetes

„COVID-nyelv” – A koronavírus egyik tünete?

SzSz

A fogorvosokról köztudott, hogy képesek számos betegséget diagnosztizálni a szájüreg alapos vizsgálatával, a száj ugyanis gyakran jól tükrözi szervezetünk egészségügyi állapotát. A koronavírus járvány kezdete óta az orvosok egy újfajta tünetre lettek figyelmesek a vírus kapcsán, amely az emberek nyelvén mutatható ki.

Új tünet a koronavírusnál? A Covid-nyelv tünetei

A „COVID-nyelv” kifejezést Tim Spector, a King’s College London genetikai epidemiológus-professzora emlegette először egy tweetjében, amiről arról számolt be, hogy a páciensek „COVID nyelvről” és nyelvfekélyekről számoltak be. Spector a ZOE COVID-19 Symptom Study alkalmazás egyik vezetője. Az applikáció lehetővé teszi a résztvevőknek, hogy napi szinten jelenthessenek tüneteikről. A professzor szerint minden 500 páciensből 1-2 fő különös tünetekről számolt be a szájában, úgymint a nyelv bedagadásáról, a nyelven megjelenő különös foltokról, illetve fekélyekről.

A ZOE webhelye már 2021 tavaszán arról számolt be, hogy a felhasználók egyre többször számoltak be abnormális megjelenésű nyelvről, főleg a fehér foltosodás miatt.
A British Journal of Dermatology bőrgyógyászati lap szerint, amely egy 666 pácienssel végzett felmérés eredményeit közölte, a páciensek 25,7%-ának volt valamilyen szájüreget érintő problémája, és 3,9%-ukról jelentették, hogy nyelvük feldagadt, vagy foltok jelentek meg rajta.

hirdetes

Az Oral Disesases szájbetegségekkel foglalkozó jelentés szerint a COVID-19 páciensek szájában gyakran jelennek meg léziók, amelyeknek egy bizonyos immunszupresszáns állapothoz lehet közük, ahol a stressz fontos szerpet játszhat az efféle szájproblémák megjelenésében.

A British Dental Journal fogorvosi lap szerint a COVID-nyelv leginkább a térkényelvhez hasonlít, amely an nyelv felületének egyik gyulladásos betegsége. Habár a térképnyelvnek köze lehet a SARS-CoV-2 fertőzéshez, egyelőre csupán néhány szakfejlegyzés említi ezt a COVID-betegség kapcsán.

hirdetes

A tüneteknek közük lehet a gyulladást okozó interleukin-6 (IL-6) cikotin fokozott mennyiségéhez, amely a térképnyelv és a SARS-CoV-2 fertőzésben is megjelenik, illetve az angiotenzin-konvertáló enzim-2 (ACE2) receptorainak magasabb expressziójához a nyelven, ahol az ACE2 receptorok a koronavírus behatolási pontjaiként is szolgálnak.

A COVID-nyelv diagnosztikai értéke még nem teljesen ismert, ezért nem ajánlott készpénzként kezelni. A ZOE webhelye szerint nem egyértelmű, hogy ezeken az elváltozásokon kívül más tünetei is lehetnek-e a COVID-19-nek az ember szájában, illetve, hogy előbb vagy később jelentkeznek-e a betegség során.

Az NDTV szerint a COVID-nyelv egy „nem klasszikus” tünet lehet, amit gyakran figyelmen kívül hagynak, hiszen nem minden szájfekélyről vagy nyelvfoltól feltételezik rögtön, hogy a COVID fertőzés okozta.
 

Ha szeretne biztosra menni és ellenőrizni a tüneteket, valamint megelőzné szájproblémáit, akkor keresse fel a Rosental Fogászatát, ahol segítenek beazonosítani a problémát. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linken: Fogászat Budapest!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Olaszrizling

Olaszrizling: Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtának számít manapság. Eredetileg olasz vagy... Tovább

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra