hirdetes

A valaha volt legsikeresebb operett, és megalkotásának története: Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Noémi Vida, ZH

Amikor színházról, kulturáról, művészetekről beszélünk, akkor mindig van egy-egy olyan mű, ami az egész kategóriát meghatározza, amiről mindenki hallott már, amit mindenki ismer. Mona Lisa, János Vitéz, A négy évszak, A hattyúk tava, Rómeó és Júlia, hogy csak a legáltalánosabb kategóriák mindenki által ismert műveiből gyűjtsünk egy csokorral. Ha az operettekről kezdünk el beszélni, akkor le merem fogadni, fél perc sem telik el és a Csárdáskirálynő neve előkerül, ami nem véletlen, hiszen minden idők legsikeresebb operettjéről beszélünk. De nézzük meg kicsit messzebbről a nagy sikerű darab, valamint megalkotójának történetét!

A legsikeresebb operett a Csárdáskirálynő

Kálmán Imre

Kálmán Imre leginkább nagysikerű operettjeiről híres, a magyar zeneszerző és karmester 1882. október 24.-én született Siófokon, melyről a város megannyi módon megemlékezik, a híres neves szobor a parton már biztos több nyaralónak is feltűnt, amit Varga Imre szobrászművész készített, de emlékház is áll, a róla elnevezett Kálmán Imre sétányon. Kálmán Imre nagy tehetség volt, 15 évesen iratkozott be a Zeneakadémiára. Koessler Jánosnak lett tanítványa, akinél Bartók és Kodály is tanult. Közben jogot is hallgatott, majd a Pesti Napló zenei rovatának vezetője lett.

hirdetes

Kálmán Imre operettjei

hirdetes

Első nagy sikere a Tatárjárás volt, amelyet 1908. február 22-én mutattak be a Vígszínházban majd azt követően Bécsben és Prágában is. 25 évesen Bécsbe költözött, bécsi operettszerző lett. Olyan nagysikerű darabokat írt, mint  Az obsitos, A hollandi menyecske, A bajadér, Marica grónfő, A cirkuszhercegnő, A csikágói hercegnő, Az ördöglovas, A montmartrei-i ibolya, Josephine császárné, melyeknek bemutatója csak a bécsi Johann Strauss Theaterben való bemutató után került idehaza is bemutatásra, de Valamennyi operettje közül az 1915. november 17-én bemutatott Csárdáskirálynő vitte el a pálmát. Leghíresebb művei a mai napig műsoron vannak a Budapesti Operettszínházban. 
 

Hogy hogyan született a Csárdáskirálynő, és mi a hatalmas sikerének a titka? Lapozz a következő oldalra, és eláruljuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Létrási-vizesbarlang

Létrási-vizesbarlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék.  A... Tovább

Zágráb

Zágráb: Zágráb Horvátország fővárosa és a Zágrábi főegyházmegye székhelye az ország... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!