hirdetes

Tíz napja folyamatosan emelkednek a koronavírus mutatók: Csehország szigorít

VN

Előzetes bejelentési kötelezettség fogja terhelni jövő hétfőtől az ezernél több résztvevővel számoló tömegrendezvények szervezőit Csehországban - döntött hétfőn a cseh kormány.- olvasható az MTI hírportálján.

Szigorítások Csehországban a koronavírus miatt

A cél a folyamatos kontroll

"Az intézkedés célja, hogy következetesebben tudjuk ellenőrizni a résztvevőket, illetve az óvintézkedések betartását" - jelentette ki Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint erre elsősorban a különféle nyári fesztiválok miatt van szükség, amelyek résztvevőinek többsége a fiatalabb generációkhoz tartozik. A rendezőknek legkésőbb öt nappal a rendezvény megnyitása előtt tájékoztatniuk kell erről a regionális egészségügyi hatóságokat.
   

Jók a számok, de van egy kissebb emelkedés

A miniszter szerint az óvintézkedések betartásának szigorúbb ellenőrzésére azért van szükség, mert a koronavírus utóbbi időben erősödő és nagyon veszélyesnek ítélt delta variánsa döntően a fiatalok körében terjed. A fiatalok megfertőződnek, de ritkán kerülnek kórházba. "A cseh kórházakban jelenleg mindössze 25 idősebb beteget kezelnek, s közülük kettő állapota súlyos" - jegyezte meg Adam Vojtech. Hozzátette: a kormány mérlegeli, hogyan kezelje hatékonyan az új jelenséget, milyen intézkedésekre lenne szükség. Csehországban a koronavírus-járvány terjedési mutatói jelenleg alacsonyak, de már mintegy tíz napja folyamatosan emelkednek. A laboratóriumi szűrések a múlt héten 1354 új igazolt fertőzöttet mutattak ki, ami 350-nel több, mint az előző héten. Prágában, a Közép-csehországi és a Pilseni régióban a legrosszabb a helyzet. A múlt héten egyetlen ember sem halt meg koronavírus-fertőzésben.

hirdetes

A WHO szerint a mostani lazításokkal a kormányokelherdálják az eddigi eredményeket. Te ezzel egyetértesz?

hirdetes

„Szeretném megkérni a kormányokat, ne herdálják el az eddig elért eredményeket” Szerinted is elherdáljuk az eredményeket a lazításokkal?


   

A koronavírus elelni oltások Prágában

A cseh lakosság átoltottsága alacsony, különösen a fiatalok körében. Míg a 70 éven felüliek 80 százalékát már beoltották, a 30 éven aluliaknál ez alig 30 százalék. A 10,7 milliós országban eddig majdnem kilencmillió adag vakcinát adtak be az embereknek, mindkét adagot valamivel több mint 3,7 millió ember kapta meg. Miután az oltás iránti érdeklődés az utóbbi hetekben lanyhult, Prágában hétfőn két olyan oltási központ is nyílt - a vasúti főpályaudvaron és a Chodov üzletközpontban -, ahol előzetes bejelentkezés nélkül mindenkit beoltanak. A kezdődő nyári turistaszezon miatt viszont nagyon megugrott az érdeklődés a tesztelések iránt. A cseh egészségbiztosítók jelenleg havonta négy antigénes és két PCR-tesztet fizetnek mindenkinek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Fűvészkert

Budapesti Fűvészkert: A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely... Tovább

Kásás Tamás

Kásás Tamás: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kásás Tamás háromszoros olimpiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!