hirdetes

Hatalmas pókokkal találkozhatunk itthon is!

Sz.F.

A hatalmas pókok már Magyarországon is megjelentek, nem kis riadalmat okozva a lakosságban. Nézzük, mennyire jelentenek veszélyt ránk nézve! 

Hatalmas pókokkal találkozhatunk itthon is!

Egyre több bejelentés érkezik a Rábaközben és Győr környékén arról, hogy megjelentek a házakban a hatalmas mérettel rendelkező cselőpókok. Acsalagról, Csornáról, Barbacsról, Bősárkányról, Farádról és Kónyról is érkeztek már hírek, melyek szerint egy-egy tíz centiméteres pókot kellett kitessékelniük otthonukból a lakóknak. 

Nézzük, mivel is állunk szembe! 

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis) az ízeltlábúak törzsébe, a pókszabásúak osztályába, a farkaspókfélék (Lycosidae) családjába tartozó, Magyarországon védett pókfaj. A nála kisebb pokoli cselőpók (Geolycosa vultuosa) rokona. Elsődlegesen a szikes pusztákon, valamint az ezekkel szegélyes kötöttebb homoktalajokon él. Az Alföld homokos, szikes vidékein él függőleges lyukakban. Eredete a sztyeppékre – Dzsungária, egy Altaj környéki, félsivatagi klímával rendelkező terület – vezet; másik elnevezése, az orosz tarantula is erre utal.

hirdetes

Akár 4 centiméteres testhosszával Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Méltán nevezte Kolosváry Gábor1931-ben, a Természet című folyóiratban a „mi madárpókunknak”. Mérete miatt gyakran össze is tévesztik a madárpókokkal, noha jóval kisebb mint egy átlagos madárpók. Színe általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai, esetenként narancs-barna. Hatalmas csáprágója színe világos- vagy sötét barna, alsó és felső része fekete. 

Éjszaka és nappal is aktív, de inkább csak alkonyatkor merészkedik elő vadászni. Földbe fúrt, 30–40 cm mély, függőleges üregekben él, melynek falát hálójával erősíti meg. Rendszerint ebben az üregben figyel, és áldozatát hirtelen rohammal kapja el (a farkaspókfélékre jellemző módon nem szőnek fogóhálót, hanem gyors futással, ugrásokkal és lesből támadással ejtik el zsákmányukat).

hirdetes

Peterakás után előfordulhat, hogy a járat bejáratát lezárja utódainak védelme érdekében. Kicsinyeit első vedlésükig az utótestén hordozza. A szongárai cselőpók marása a lódarázs csípéséhez hasonlóan kellemetlen. A marást követően rövid időn belül émelygés és heves szívdobogás jelentkezhet. A mérgében, amely különböző fehérjék keveréke, a szívösszehúzódások erejét fokozó vegyület is található. Ezért sem érdemes megfognunk a szongáriai cselőpókot, de azért sem ajánlott, mert Magyarországon védett fajnak számít, elpusztítása esetén 5000 forintos büntetésre lehet számítani! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

November

November: az ősz és tél határán helyezkedik el az év 11. hónapja. A természet elhal és... Tovább

Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik legszebb nemzeti parkja, mely az ország első nemzeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország