hirdetes

Cserkeszőlő bemutatása

SZ.F.

Cserkeszőlő a Tisza és a Kőrös között félúton fekszik az Alföld középső részén. A település leginkább említésre méltó része a központban található fürdő. Cserkeszőlő egy békés, csendes község, és a fürdőn kívül számtalan egyéb látványosság található a környéken.

Bemutatom Cserkeszőlőt

Cserkeszőlő története

A vidék egykor borkultúrájáról is ismert volt. Nevének eredete a jordán cserkesz néptől is származtatható, hiszen IV. Béla idején nagy létszámú cserkesz kisebbség érkezett a területre. Cserkeszőlő a megye egyik legfiatalabb, 1952. január 1. óta önálló települése, korábban Tiszakürt külterületi része volt.

A középkorban királyi népek, kunok és jászok éltek itt, akik hadiszolgálattal tartoztak kiváltságaik fejében. A 20. század elejétől egyre nagyobb területeken folyt a szőlő- és gyümölcstermelés, de a környék ura, Steöszel József már 1742-ben is adott homokos területeket szőlőtelepítésre a kunszentmártoni, csépai és tiszazugi lakosoknak.

Meghatározó jelentőségű volt a település életében, amikor szénhidrogén-kutató fúrás során 1943-ban 83 °C-os - nagy mennyiségű oldott ásványi anyagot tartalmazó - termálvizet találtak. Kezdetben a homokba ásott lefolyócsatornához jártak messze földről a reumás és egyéb betegségeikből gyógyulni vágyók. Azóta a település fő vonzereje az alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz. A következő oldalon bemutatom a cserkeszőlői fürdőt is! 

hirdetes
Bemutatom Cserkeszőlőt

A Cserkeszőlőhöz közeli Tiszakürt és Szarvas településeken egy-egy igazán látványos botanikus kertet találunk, az utóbbi pedig még egy saját fürdővel is rendelkezik. A szintén nem messze található Lakitelken és Tiszaalpáron a Tisza látvány holtága is megtekinthető. Mindkét település igazán kellemes hangulattal rendelkezik. Lakitelektől északabbra fekszik Kerekdomb, ahol szintén egy fürdő várja a kirándulókat.

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ A cserkeszőlői fürdő más magyar fürdőkhöz viszonyítva közepes méretű. A létesítmény fedett és szabadtéri medencékkel is rendelkezik, és egész évben nyitva van. A 8 hektáron elterülő fürdő termálvizet használ, amely számos jótékony anyagot tartalmaz. 1942-43-ban a Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság szénhidrogén-kutatása során találták meg az akkor 96 fokos, alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos gyógyvizet, mely idült mozgásszervi és gyulladásos megbetegedések esetén ajánlott. A fürdő építését 1955-ben kezdték el.

hirdetes
  • Fürdőjavallatok, kezelhető betegségek: Bőrgyógyászati megbetegedések, csontrendszer betegségei, idült betegségek utókezelése, rekreáció, izomgörcsök oldása, izomzúzódások, rándulások, ízületi betegségek, reuma, sportsérülések utókezelése.
  • Ellenjavallatok: alkoholhatás, keringési zavarok, magas vérnyomás, szívbetegségek, trombózis.

Megközelítés Budapest irányából

Az M5-ös autópályán Kecskemét felé haladva az 54-es útra balra lekanyarodva, majd tovább a 44-es út irányába haladva érhetünk el Cserkeszőlőre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szózat

Szózat: a második „Himnuszunk” ,sokak szerint funkcióját tekintve még szebb és... Tovább

Hévízi-tó

Hévízi-tó: A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület első számú látványossága a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!