hirdetes

Csillagnézős programok Balaton partján, a Hortobágy pusztáin, és a Dunakanyarnál

VN

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek során augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel szerdán. Micsoda remek programok, nézzétek csak!

Csillagnézős programok Balaton 2023

Csillaghullás remek programokkal

Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandokat kínál - olvasható a szervezők közleményében. A programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások és hullócsillaglesek is szerepelnek. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét.  
   

A csillaghullás maximuma, és egyéb érdekességek

A szervezők közleménye szerint az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy "elcsípjük" a Perseidák meteorraj tagjait. A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor - ideális körülmények mellett - akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton.

hirdetes
   

Sok-sok helyen nézhetitek a csodás csillagokat

Mint írták, különleges környezetet nyújt majd a Zselic és a Hortobágy csillagoségbolt parkjai, a szentendrei Duna-part és a barcsi ősborókás; a Balaton partról lehet hullócsillagokra vadászni Tagyonban, Balatonfűzfőn és Balatonrendesen; kultúrával összekötött csillagászkodást kínál a zalai Margófeszt, valamint a szentesi és békéscsabai könyvtárak, illetve a város közepéről lehet távcsőbe lesni Dombóváron, Nyíregyházán és Miskolcon. Szolnokon a 24. emeletre kell "felkapaszkodni" a csillagokhoz, Csömörön és Sülysápon pedig éjszakai túrára invitálnak a szervezők.
   

Csillagles Budapesten

A fővárosban és környékén az újpesti Leveldulapark és az óbudai Polaris Csillagvizsgáló mellett Százhalombattán, Gyálon és a Normafán is távcsövek fogják várni az érdeklődőket. Idén ismét lesznek határontúli bemutatók: a Csallóközben, Kisiratoson, valamint a gyergyószentmiklósi Egyfeszten is lesznek csillagászati programok.

hirdetes
   

Csillagnézős programok országszerte

A programsorozat budapesti támogató intézménye, a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges Csillagkapu eseménnyel készül az augusztus 12-i csillaghullásra, ahová ezúttal nincs létszámkorlát, már 17:00-tól várják az érdeklődőket. Néhány helyszínen már nappal is elkezdődnek a programok: többek között Balatonrendesen, Zalaszentgróton és Szegeden speciális szűrővel ellátott távcsövekkel lehet majd szemlélni csillagunk felszíni jelenségeit. A programsorozatról részletes információ olvasható az esemény  honlapján, térkép is van a résztvevő helyszínekről ITT, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956-os lyukas zászló

1956-os lyukas zászló: Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen... Tovább

November

November: az ősz és tél határán helyezkedik el az év 11. hónapja. A természet elhal és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Utazás
X
Kövess minket facebookon!