hirdetes

Magyarország egyik csodája, íme egy igazi kis ékszerdoboz a Bükkben

CZs, ZH

Egy mesebeli falu a Bükk kapujában, az ország egyik legtisztább levegőjű települése, ahol a hamisítatlan vidéki vendégszeretet kéz a kézben jár a különleges gasztronómiai élményekkel és finom borokkal, mindez csupán alig több mint 10 kilométerre a diákok városától, Egertől. Ez Noszvaj, egy csodás kis település, ahová biztosan visszavágysz, ha megismered a légkörét.

Noszvaj és látnivalói

Egy kis csoda a Bükki Nemzeti Park kapujában

Noszvaj Heves megyében, az Egri járásban, az Egri-Bükkalja területén fekszik, Egertől csupán 15 perc autóútra. A Bükki Nemzeti Park déli határán, a 667 méter magas Várhegy lábánál, a mesebeli Kánya-patak völgyében helyezkedik el. Mégis olyan, mint egy külön világ, egy varázslatos hely, ami magával ragadó természeti értékeivel és történelmi jelentőségű látnivalóival, hamisítatlan vidéki hangulatával és a helyiek vendégszeretetével csodás hazánk egyik ámulatba ejtő környéke, amit legalább egyszer neked is látnod kell.

Vendégszeretet, hagyományok, házi késztésű finomságok

Nem túlzás azt állítani, hogy már a helyiek szívmelengető vendégszeretete miatt is érdemes körbebarangolni a települést. A hangulatos, szűk, macskaköves utcák, a kilátás a Bükkre nem minden. A település lakói máig őrzik egykori hagyományaikat, rendszeresen nyitják meg portáikat az ide látogatók előtt, ahol házi készítésű finomságokat, lekvárt, sajtot, és sok mást kóstolhatnak a vendégek, amelyeket a vidék boraival öblíthetnetk le. A helyiek rendszeresen szerveznek különféle eseményeket az évszakokkal összhangban, amikoris az ország minden tájáról érkeznek ide kíváncsiskodók. Ahogy ők mondják: „Hegyen és völgyön át, a kastélyban, a réteken, a tavaknál, a Barlanglakásokban, a borospincéknél, a patak mentén, a Gazdaházban”.

hirdetes

Természeti kincsek és csodás látnivalók

Még csak Egerig sem szükséges barangolnunk, ha izgalmas látnivalókra vágyunk, hiszen Noszvaj is bőven tartogat számunkra. Itt fekszik a magyar kastélyépítés egyik miniatűr remeke, a késői barokk stílusban 1774-től 4 éven át épült De la Motte-kastély, amelyet építtetője, Báró Szepessy Sámuel adott el gróf Almásy Antal özvegyének, Vécsey Annának. Mai elnevezése Vécsey Anna második férjének, de la Motte ezredes nevét őrzi. Neki köszönhető a gyönyörű kastély belső tereinek kialakítása, valamint a kastélyt övező hatalmas, zöldellő angolkert, ami messze földön híres szépségéről.

Az egykor a kastélyhoz tartozó majorsági központ helyén helyezkedik el az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa, amely egyike hazánk első gyermek- és bababarát hoteleinek, és amelynek vendégei máig élvezhetik a szálloda 4 hektáros parkjának égig magasodó fáit és azok hangulatát. Ücsöröghetnek az 1800-as évek végén betelepített 220 fenyő árnyékának valamelyikében. A Csodás Magyarország kezdeményezés keretében most kedvezményes áron látogathatunk el hozzájuk, és élvezhetjük a mesebeli élményt, amit Noszvaj és környéke nyújt. IDE kattintva megtekinthetitek a részleteket!

hirdetes

Persze nem a De la Motte-kastély az egyetlen érdekes látnivaló a környéken. Találhatók itt izgalmas barlang- és pincelakások is, amik kialakulása a XIX. század elejére tehető, tényleg különleges látványt nyújtanak. Ma a Farkaskői Alkotótelep működik itt, de az érdeklődőket is nyitott ajtókkal várják. Ha pedig erre járunk, bűn lenne kihagyni Síkfőkutat, amit egy festői szépségű erdő, a Kánya-patak, egy mesebeli völgy, és mesterségesen kialakított tavak alkotnak. Már közel 90 éve kedvelt kirándulóhely, mára azonban Noszvaj része is egyben. Csónakázásra, vízibiciklizésre, horgászatra és piknikezésre is kiváló a terület!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Gyulai vár

Gyulai vár: A Gyulai vár az egyik leghíresebb magyar vár, de mindenképpen a legfelkapottabb... Tovább

Széchenyi-díj

Széchenyi-díj: Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!