hirdetes

Csodás meteor a csodás salgói vár felett – legközelebb ekkor és így csípheted el

VN

2024. május 5.-én készült a főképen látható csodálatos felvétel. Bevallom őszintén, én kislány koromban rengeteget táboroztam Salgóbányán, jártunk éjszakai túrán a salgói várban is, illetve a hullócsillagokat is imádom – ezért az én szívemet nagyon megdobogtatta ez a felvétel. De nézzük mik is azok a meteorok, és hogyan tudsz te is elcsípni egyet.

Csodás meteor a csodás salgói vár felett

Fotó: A hosszú expozíciós idővel készült felvételen meteor látszik az égbolton a salgói vár felett Salgótarján közelében 2024. május 5-én hajnalban, az Éta Aquaridák meteorraj maximumának idején. MTI/Komka Péter.

Mi az a meteor és miért hullik?

Egy meteor a csillagászatban az a jelenség, amikor egy meteoroid – ami egy kis szikladarab vagy törmelék az űrből – belép a Föld légkörébe és felizzik a súrlódás miatt. Ezt a fényes csíkot vagy "csillaghullást", amit az égbolton látunk, meteor(áramlat)nak hívjuk. Kell tehát félnünk. Nem! A meteorok nagy sebességgel mozognak, amikor belépnek a Föld légkörébe, általában több tízezer kilométer/óra sebességgel. A légkörben a meteoroid felmelegszik és elkezd elgőzölni, ami fényes fényjelenséget okoz. A legtöbb meteor a légkörben teljesen elég, mielőtt a földfelszínre érne, így csak ritkán érik el a földet mint meteorit.

Milyen gyakoriak a meteorok, azaz a csillaghullás?

Meteoresők vagy meteorzáporok évről évre előfordulnak, és bizonyos időszakokban rendszeresen várhatóak. Az év során több ismert és rendszeresen visszatérő meteorzápor van, melyek közül néhány a legaktívabb és legismertebb:

hirdetes
  • Quadrantidák: Január elején figyelhetők meg, rövid, de intenzív csúcsaktivitással.
  • Líridák: Április közepén érik el csúcspontjukat. Általában mérsékelt aktivitás jellemzi őket.
  • Eta Aquaridák: Május elején aktívak, és elsősorban az északi féltekén figyelhetők meg jól. A képen is ezt örökítették meg.
  • Perseidák: Az egyik legnépszerűbb meteorzápor, mely augusztus közepén van a csúcspontján. Világos éjszakákon több tucat meteort is lehet látni óránként. Ilyenkor nagyon érdemes az égboltot figyelni. rendszerint beszámolnak róla az online újságok is, többek között mi is!
  • Orionidák: Október közepén aktívak, szintén mérsékelt számú meteorral.
  • hirdetes
  • Leonidák: November közepén figyelhetők meg. Ez a meteorzápor néhány évtizedenként kiemelkedően nagy aktivitást mutat.
  • Geminidák: December közepén a legaktívabb, és gyakran ezek produkálják a legtöbb meteort óránként az összes ismert meteorzápor közül. Ezeket is érdemes megfigyelni, ha szép az égbolt, csak ugye ilyenkor rendszerint hideg van.

Tippek, tanácsok csillaghulláshoz

Mikor érdemes hullócsillagot nézni? Mi a nyarat ajánljuk! A nyári hónapok egyik legjobb meteornéző eseménye a Perseidák meteorzápora, amely általában augusztus 9-13 között éri el a csúcspontját. Ez az esemény különösen népszerű, mert gyakran tiszta, meleg éjszakák esnek egybe vele, ami ideális körülményeket teremt a csillaglesre. És hogyan? Menj el a városi fényektől távol eső helyre, hogy minimalizáld a fény- és légszennyezést, ami akadályozhatja a meteorok látványát. Bár a Perseidák meteorzápor hajnalban van a legaktívabb, már éjfél után is érdemes figyelni az égboltot. Minél távolabb van a Hold a teljességtől, annál jobb a látvány. Adj időt a szemednek, hogy alkalmazkodjon a sötétséghez, ez akár 20-30 percet is igénybe vehet. Legyél türelmes, és szánj több órát a csillaglesre, hogy növeld az esélyedet a látványos meteorok megfigyelésére. öltse le egy égbolt-alkalmazást, mint például a Stellarium vagy a SkyView, hogy segítsen azonosítani az égbolton látható csillagképeket és megtalálni a Perseusz csillagképet, ami a Perseidák meteorzápor "kiindulópontja".
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Kossuth Lajos

Kossuth Lajos: Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Történelem Utazás