hirdetes

Te ismerted? Bemutatjuk a Csókakői várat

SzSz, ZH

Sokan nem is tudnak létezéséről, pedig a Csókakői vár története több, mint 700 éves. A vár ráadásul nincs is messze a fővárostól: Bemutatjuk a Csókakői várat!

Te ismerted? Bemutatjuk a Csókakői várat

A Csókakői vár Székesfehérvától mintegy 25 km-re található meg északnyugati irányban, Csócsakő településén. A várat már messziről látni lehet a településre közeledve, hiszen a Vértes hegység szélén helyezkedik el, a 479 méter magas Csóka-hegy oldalán. A várat egy sziklaplató támogatja alulról, amely még inkább kiemeli azt a hegy domborulataiból. 

Csókakői szirtek

A Csókakői vár egykoron egy nehezen bevehető várnak számított, már csak elhelyezkedéséből adódóan is. A várat meredek sziklafalak ölelik körül, emellé pedig még mesterségesen sziklaárkokat is létrehoztak körülötte. A vár sajnos nem látható ma már teljes egészében, azonban több része is igen régi. A felsővár része még a 13. században épült, amely egy téglalapot formáz. Az alaphoz egy trapéz alakú, háromszintes torony tartozott egykor, amelyhez a palota is hozzá volt kapcsolva. A várban ciszternaház és várudvar is volt. A várat először 1995-ben, majd 2017-ben is restaurálták, amelyek során több épület teljes egészében felépült, így a vár tornya is. 

Csókakői vár

A Csókakői vár története

A Csókakői vár első írásos feljegyzése 1299-ből származik, ahol a várban Márk fia, István élt családjával és az őt szolgálókkal, azonban Anjou Károly megszerezte tőlük a vár egészét. A későbbiekben Fejér vármegye királyi ispánja volt, aki a csókakői várnagyként egyaránt tevékenykedett, így az itt élőknek és a környéken élőknek ő parancsolt. A várnagy szerepére végül Rozgonyi István nemes úr lett kijelölve, aki megmentette uralkodója életét is 1428-ban a törökök elleni csatában. A Rozgonyi család sokáig élt a várban, azonban a család kihalása után a vár igen sok kézben megfordult. Köztük volt Corvin János és Bakócz Tamás is. A 16. században a Csókakői vár sajnos a törökök elleni csatában nem tudta megvédeni magát, így katonai szerepét teljesen elvesztette. 

hirdetes

Szulajmán szultán miután elfoglalta Székesfehérvárat hatalmas csatával 1543-ban, egy évre rá a Csókakői várban szolgáló katonák önként nyitották ki Ahmed fehérvári bégnek és seregének a vár kapuit. Ez időszak alatt a Csókakői vár Székesfehérvár egyik megfigyelőhelyeként szolgált, ahol 33 janicsár szolgált. A vár végül csak 1687 őszén szabadult fel a törökök hódoltsága alól, és ezután már nem is töltött be katonai szerepet. 

hirdetes

A várat Rómer Flóris az 1850-es években szerette volna régészetileg feltárni, azonban végül 1885-ben Könyöki József végezte el az első felmérést. A várat 1953-ban nyilvánították műemlékké, majd rá 7 évre új régészeti feltárás vette kezdetét, amely során a vár resaturálása is megkezdődött, azonban ezt nem fejezték be. A 20. század vége felé a vár sajnos az idő múlásával egyre romosabb lett, így végül 1995-ben döntöttek arról, hogy felújítják.


A vár ma

A várat a felújítások után is ingyenesen lehet látogatni Csókakőn. A várhoz eljutni egyszerű, a 81-es főután kell haladnunk Székesfehérvár irányából. A falu főutcájából végigérve, a várhoz tartozó parkolóban megállhatunk autóval, ahol játszótér és pihenőrész is található. Innen egy 15 perces sétával könnyen elérhetünk a várhoz az utat követve. A várhoz egy rövidebb út is vezet, amelyen lépcsősor visz fel minket egészen a bejáratig. A környéken csodálatos lehetőségünk van akár a kirándulásra is, hiszen a környék lenyűgöző, ahogyan a várból a kilátás is. 

Itt pedig egy rövid összefoglaló videót is láthattok a várról és a környék jellemzőiről: 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vidéki hotel

Egy vidéki hotel lehetővé teszik, hogy a nagyvárosból kiszakadva töltsünk el egy kis időt... Tovább

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!