hirdetes

Magyarország 10 legszebb csónakázó tava

Sz.F., ZH

Egy romantikus csónakázás egy nyári nap tökéletes lezárása! Erre alkalmas tavakat Magyarország minden pontján találunk, ezek közül sorolunk most fel tízet.

Magyar csónakázótavak

Orfű lenyűgöző tórendszere

Magyarország egyik legszebb tórendszere Orfűn, Pécstől mindössze 15 kilométerre található. A tavakat a Mecseken keresztül akár kerékpárral is meg lehet közelíteni. A rendszer (és egész Baranya megye) legnagyobb tava a Pécsi-tó, ami 1966 óta létezik. A vízi sportok kedvelői ezt a tavat részesítik előnyben, míg a horgászok inkább a Kovácsszénájai-tóra esküdnek, ami valamivel távolabbra esik a többi víztesttől. A homokos fenekű Orfűi-tó kiválóan alkalmas egy kis úszkálásra, ugyanis a víz minőségét rendszeresen ellenőrzik.

Sóstó – több mint csónakázás

A nyíregyházi Sóstógyógyfürdő vízének gyógyító erejét már a XV. században is ismerték. Ma víkendházak, éttermek és parkok övezik, a terület pedig egy népes madárállomány otthona is egyben. A víz tökéletes a vízi sportok szerelmesei számára is, de a helyi termálfürdőt, állatkertet és múzeumfalut is érdemes meglátogatni. A következő oldalon bemutatom a többi csodás csónakázótavat is! 

Csónakázás a Tapolcai tavasbarlangban

A tapolcai tavasbarlang egyedisége abban rejlik, hogy ez Európa egyetlen csónakkal felfedezhető barlangja. A látogatók számára egy 300 méteres szakasz érhető el, amelyben gyönyörű sziklaképződmények találhatók. A nyári melegben kifejezetten kellemes a 20°C körüli hőmérsékletű barlang felfedezése. A barlang tiszta levegője kifejezetten jótékony hatással van az asztmával, allergiákkal vagy más légúti megbetegedésekben szenvedők szervezetére.

hirdetes

Kilenc hektárnyi vízfelület Sárváron

Sárváron nem csak csónakázni lehet. A helyi tórendszer egy kilenc hektáros területen helyezkedik el, öt festői híddal és számos szigettel kiegészítve. A környék méretes hattyú populációval is rendelkezik. A horgászás, csónakázás és a parti főzőcskézés mind engedélyezettek, a közelben pedig egy játszótér és egy termálfürdő is található – kevés ilyen nagyszerű családi pihenőhelyet tudunk elképzelni!

Gyula csatornarendszere

A gyulai tó számos csatornához kapcsolódik, amelyek az egész várost átszelve végül az Almásy-kastélyhoz érnek, ahol óriási szomorúfűzek borulnak a víztükörre. A csatornák útvonalát számos híd keresztezi, a csatornák több szakasza pedig csónakázható is.

Búvárkodás Esztergomban

hirdetes

Meglepően kevesen tudják, hogy Magyarország egyik legtisztább tava Esztergomban található. A néhai bányaüregben elhelyezkedő tónak partvidékén számos látványosság található, ideértve a homokos tengerpartot idéző szakaszokat és a csúszdákat is. A csónakázás mellett az engedéllyel rendelkező búvárok is alámerülhetnek a tóban. Ha mindez nem lenne elég, Közép-Európa egyetlen búvármúzeum is itt található.

Tata századfordulói romantikája

Hazánk egyik legismertebb és legrégebbi horgásztava a tatai Öreg-tó, amelyet több érdekes látni- és tennivaló vesz körül: a Tatai vár, beépített és természetes partok, szállodák, vendégházak, éttermek, kávéházak. A tó felszínén való csónakázás felér egy igazi időutazással.

Kaposvár rejtett kincse

Az alig ismert, mégis gyönyörű Deseda-tó Kaposvártól északra található. A 8 kilométer hosszú tó egyik partján egy település, a másikon pedig a hamisítatlan természet terül el. A gyönyörű tájon egy 17 kilométeres kerékpárút vezeti végig a biciklizés szerelmeseit, a természet rajongói pedig ellátogathatnak a tó partján található arborétumba. A csónakázáson kívül sok más vízi sport is élvezhető a tavon.

Nyáron csónakázótó, télen korcsolyapálya

A budapesti Városligetet jól ismerik a hazai és a külföldi utazók is. A télen korcsolyapályaként funkcionáló tóról remek kilátás nyílik a Vajdahunyad várára, a környező növényzetre és a jégpálya épületére.

Kaland a lillafüredi hegyek között

A Hámori-tó a lillafüredi az 1930-as években épült, szállodává alakított palotaépület mellett található – ez a környék minden évszakban különleges hangulatot áraszt magából, a mesés kilátásról nem is beszélve. A tó túrázással, csónakázással és kisvasúttal is felfedezhető.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lóczy-barlang

Lóczy-barlang: A Lóczy-barlang  1882-ben kőfejtő munkások által felfedezett, közel 150 m... Tovább

Tordai Sóbánya

Tordai Sóbánya: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdély kapujában. Kolozsvártól 35 km-re... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország