hirdetes

Börtön is járhat a csúszós járda miatt!

Sz.F.

Komoly büntetésre számíthat az a lakástulajdonos, akinek a járdája csúszik, érdemes odafigyelnünk, nem csak a büntetés miatt, hanem azért is, hogy elkerüljük a baleseteket! A cikkben megmutatjuk a tarifákat! 

Büntetés a csúszós járda miatt!

Már elég régóta tart a hideg és a fagy, sajnos a járdák többségét jégtakaró borítja még mindig, sok helyen nem takarítják a gyalogos közlekedő utakat, ez pedig súlyos következményekkel járhat. És nem csak a büntetés miatt kellene odafigyelnünk fokozottan, hanem a balesetekre is, ugyanis a jéggel borított járda hihetetlen veszélyeket rejt magában, főleg az idősek esetében.

Eddig is közösségellenes magatartásnak számított az, ha az ingatlantulajdonos nem gondoskodott arról, hogy az ingatlana előtt lévő járda hó-, és síkosság mentes legyen. Az eddigi helyszíni bírságot azonban eltörölték, a büntetés mértéke viszont sokkal magasabb, mint eddig, akár börtönbüntetés is járhat a gondatlanságért!

"Aki (..) nem gondoskodik az ingatlana - beleértve az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - előtti járda, az ingatlanához csatlakozó járda, valamint a járda és az úttest közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, gyom- és síkosság-mentesítéséről, az elhagyott hulladék és a hó eltakarításáról, kivéve a kerékpárútként vagy gyalog- és kerékpárútként kijelölt felületeket (...) tiltott, közösségellenes magatartást követ el. A tiltott, közösségellenes magatartás elkövetője 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható" - így fogalmazott a fővárosi közgyűlés Budapest köztisztaságáról szóló rendelete.

hirdetes

Az eddigi helyszíni bírságot felváltotta a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása, és annak keretében szabható ki környezetvédelmi bírság. A jogszabály értelmében a vendéglátó-, árusító-, szórakozóhelyek, illetve üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás alatt az ingatlant használó vagy bérlő köteles tisztán tartani. A következő oldalon folytatom! 

Börtönbüntetésre is számíthatunk

Ha valakit a síkosság mentesítés miatt kár ér, kártérítési igénnyel léphet fel az ingatlan mulasztást elkövető tulajdonosa ellen. Ilyen esetben lehet szó büntetőjogi felelősségről is, mivel testi sértés gondatlanságból is elkövethető. Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, úgyszintén az is, aki a következmények lehetőségét azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja – Btk.

hirdetes

A Btk. 170. § (7) bekezdése alapján a gondatlan súlyos testi sértés vétség, azaz bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztést lehet kapni. Továbbá ha a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz a büntetés 3 évig, ha a sérülés életveszélyt idéz elő a büntetés 5 évig terjedő szabadságvesztés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kecske-lyuk

Kecske-lyuk: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A fokozottan védett... Tovább

Gömböc

Gömböc: az egyik leghíresebb újkori magyar találmány. A gömböc egy különleges matematikai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek