hirdetes

Mit érdemes megnézni Debrecenben?

LK

Habár Budapest és más, az ország központjához sokkal közelebb eső városok megannyi kincset rejtegetnek magukban és környékükön, akik egy igazán gazdag és egyedi kulturális felfedezést terveznek, azoknak Debrecent is fel kell venniük a hazai bakancslistájukra.

Ezeket a látványosságokat nem hagyhatod ki, ha Debrecenben jársz!

Magyarország második legnagyobb városa valójában fővárosként működött a ’48-49-es forradalom során és a második világháború végén, így nem meglepő, hogy a mai napig nemzetünk egyik legfontosabb településének számít.

Habár az évtizedek során több változtatáson is átment, Debrecen mára az ország keleti központjává, és a magyar kultúra, fesztiválok és éjszakai élet egyik melegágyává nőtte ki magát. A történelmi jelentőségű helyszínek és múzeumok mellett a város természetes szépsége is említésre méltó.

Ha Magyarország ezen részén jársz, szánj egy kis időt Debrecen felfedezésére – máris mutatjuk, hogy mit ne hagyj ki!

1. Református nagytemplom

Valahányszor elhangzik Debrecen neve, sokaknak azonnal a Református nagytemplom fenséges látványa ugrik be. A város szívében helyet foglaló hatalmas épület közvetlenül a Kossuth tér és a Kálvin tér között helyezkedik el, amelyeket szintén érdemes meglátogatni, ha már itt jár az ember. A templom a protestáns egyház magyarországi szimbóluma is.

Odabent bámulatos látvány fogadja a látogatókat, aminek egyik ékessége kétségtelenül a gyönyörű templomi orgona. A templomon belül több kiállításterem is látogatható, fentről pedig páratlan kilátás nyílik a városra.

2. Déri múzeum

A Déri Múzeumba minden magyar kultúra iránt érdeklődőnek el kell látogatnia egyszer. A kiállításokban többet is megcsodálhatunk az ország kincsei és ereklyéi közül. Az átmeneti kiállítások rendszeresen cserélődnek, és páratlanul színes vidékeket és témákat dolgoznak fel.

3. Nagyerdei Park

Akik egy békésebb, pihentető látogatásra vágynak, vagy csak szeretnének elvonulni egy kicsit a város nyüzsgésétől, azok látogassanak el a Nagyerdei Parkba. A gyönyörű tóra egy kis járda is épült, ahonnan szinte testközelből csodálhatjuk meg a helyi vízi világot és a hűsölő madarakat. A parkban éttermek és szállodák is működnek, ezért egy több napos itt tartózkodás esetén érdemes ezen a nyugodt környéken szállást keresni.

hirdetes
Ezeket a látványosságokat nem hagyhatod ki, ha Debrecenben jársz!

4. Debreceni Református Kollégium Múzeuma

hirdetes

A Református Kollégium Múzeuma már kívülről is maga után fordít néhány tekintetet – jellegzetes kialakítása a város legszebb épületei előtt tiszteleg, míg odabent a művészetek és oktatás ötvözetével találkozhatunk. A Debreceni Református Kollégium számos jelentős irodalmi, tudományos és politikai karakter otthona volt mielőtt múzeummá alakították volna. Akiket érdekel Magyarország és Debrecen történelme, azoknak érdemes eltölteniük itt néhány órát a temérdek könyv böngészgetésével.

5. Kerekerdő Élménypark

Ha gyerekek társaságában látogatsz el Debrecenbe, akkor érdemes egy kis időt fordítani a Kerekerdő Élményparkra. A park több szabadtéri és benti programot is kínál gyerekek és felnőttek számára is, így egyetlen családtag sem unatkozik majd az itt töltött idő alatt. A vízi sportoktól kezdve a mesebeli karakterek birodalmáig, nem is beszélve a bábjátékokról és kalandösvényekről, a Kerekerdő Élménypark felejthetetlen emlékeket garantál az egész család számára.

6. Agóra Tudományos Élményközpont

Az élmények a varázslattal nem érnek véget – ha a gyerekek történetesen a tudományok iránt is érdeklődnek, akkor az Agóra Tudományos Élményközpont kihagyhatatlan megálló debreceni túrátok során (egyébként kortól függetlenül mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson el ide, akár gyerekek nélkül is). A látogatók olyan érdekes kísérletek lehetnek itt szemtanúi és részesei, amelyek garantáltan felkeltik majd tudományos érdeklődésüket a fizikával, a Kémiával a biológiával, a robotikával és más területekkel kapcsolatban is. Külön említést érdemel a központ csillagvizsgálója is, ami kötelező megállóvá teszi a helyet az asztronómia szerelmesei számára.

Ezeket a látványosságokat nem hagyhatod ki, ha Debrecenben jársz!

7. Nagyerdei Stadion

A Nagyerdei Stadiont 2014-ben avatták fel és azóta számos sportesemény és koncert helyszínéül szolgált. Egyedi, modern kialakítással rendelkezik, ami már önmagában érdekes állomássá teszi a helyet. A sportok iránt érdeklődők nézzenek utána, hogy mikor várhatók komolyabb események, és időzítsék látogatásukat ezekhez!

8. MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Nem hiába tartják Debrecent az ország talán legfontosabb kulturális központjának. A MODEM a modern és kortárs alkotások kedvelőit várja egyedi kiállításaival és érdekesebbnél érdekesebb rendezvényeivel. Mivel azonban a központnak nincs állandó kiállítása, ezért ajánlott előre ellenőrizni, hogy éppen mi tekinthető meg falai között.

9. A Debreceni Virágkarnevál

Debrecen már évtizedek óta a virágok városa és egy igazán látványos virágkarnevál helyszíne. Manapság már inkább nemzetközi, mint kizárólag hazai jellegű rendezvény, és sok külföldi csoport is felvonul virágokba borított alkotásaival.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ingatlan Balaton

Egy ingatlan a Balaton szomszédságában remek lehetőségeket nyújt azok számára, akik... Tovább

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Kunsági borvidék a homokos talajú... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!