hirdetes

15 dolog, amit érdemes megnézned, ha Debrecenben jársz

SZ.F.

Magyarország második legnagyobb városa, Debrecen, az Észak-Alföldön helyezkedik el, ezért is hívják gyakran az Alföld fővárosának. 200 000 lakosával viszonylag kicsi városnak számít, az oda látogatók azonban számos látványosság közül választhatnak. Az alábbi lista segíthet kiválasztani, hogy melyiket is nézzük meg! 

Debrecen csodái

Pár szó Debrecenről

Debrecen a Tiszántúl legnagyobb és legjelentősebb városa. Időnként „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként emlegetik. Kelet-Magyarország régió, az Észak-Alföld statisztikai régió és a Tiszántúl nagytáj szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa. A 13. században említik először írásban. 1361-ben mezővárosi, 1693-ban szabad királyi városi rangot kapott.

Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer az Országgyűlés színhelye volt: 1848–49-ben, és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Debrecen város napja: április 11.

A város két táj, a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekszik. A Nyírség homokos terület, északról lejt dél felé, nyugati határa a Tócó völgyénél húzódik. A Hajdúhát löszös terület, nyugati irányba lejt. Debrecen egész területe a Nyírségen helyezkedik el. Jelentős magasságkülönbségek nincsenek, a Református Kollégium falában elhelyezett magassági pont 119,6 méterre van a tengerszinttől. A település elsősorban a harmad- és negyedidőszaki üledékes kőzetekre és fekete mezőgazdasági talajra építkezett. Most pedig ismerjük meg Debrecen csodáit, a következő oldalon bemutatom mindet! 

Debrecen csodái

A Református nagytemplom

A Péchy Mihály által tervezett és 1822-ben megnyitott épület Magyarország legnagyobb protestáns temploma és egyúttal az ország egyik nemzeti szimbóluma. Az épület falai közt mutatta be ugyanis 1849-ben Kossuth Lajos a függetlenségi nyilatkozatot. Ma a templom nyitva áll a látogatók előtt, hogy megnézhessük a gyönyörűen kiépített belső részeket, a Rákóczi harangot és hogy a nyugati torony tetejéről megcsodálhassuk a városra nyíló kilátást.

Az Agóra Tudományos Élményközpont

A minket körülvevő világot és mindennapi életünket is formálja, befolyásolja a tudomány. A nemrégiben nyílt tudományos központ segít a látogatóknak a mindennapi tudományos jelenségek megértésében interaktív kiállításokkal, különböző programokkal minden korosztály számára. Fizika, kémia és biológia és még sok más minden szerepel a központ programjában, például az csillagvizsgáló, ami az égi jelenségekbe enged betekintést.

hirdetes

A Hortobágyi Nemzeti Park

Mivel Debrecen igen közel van az UNESCO világörökség részét képező parkhoz, a városba látogatóknak nem kell sokat fáradni, hogy felfedezhessék az ország leglenyűgözőbb természetes táját. A kilométereken elterülő füves táj ad otthont a Tisza-tó növény- és állatvilágának, amelyek felfedezéséhez akár idegenvezetést is kérhetünk.

Debrecen csodái

A Campus Fesztivál

A Nagyerdőben évente rendezett zenei fesztivál évek óta mutat be helyi és nemzetközi produkciókat. A sokféle zenei program mellett színházi darabokat és kulturális programokat is megtekinthetünk; az elmúlt években a fesztivál fellépői között szerepeltek olyan híres művészek, mint Enter Shikari, Clean Bandit és Jess Glyne.

Kossuth Lajos szobra

Kossuth Lajos az 1848-as forradalom ikonikus figurája volt. Az osztrák hatalom visszatérése után rövid ideig Magyarország kormányzó-elnöke volt mielőtt száműzték az országból. Szobra Debrecen belvárosában található a Nagytemplomtól nem messze, ahol bemutatta a függetlenségi nyilatkozatot.

A Tímárház

A kézművesek és hagyományos technikák kis múzeuma az egykori tímárok házában található. A kiállítások központja a hagyományos kézműves tárgyak és technikák állnak, és élőben nyerhetünk bepillantást a hímzés, agyagművesség és a sajtkészítés világába.

Debrecen csodái

A Nagyerdei Park

A belvárostól mintegy 10 percre lévő zöldellő parkban a természet lágy ölén érezhetjük magunkat anélkül, hogy messzire kellene utaznunk. Erdőség, parkosított területek, szabadtéri műalkotások és kerékpárösvény vár a látogatókra.

hirdetes

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Aki kortársművészeti kiállítást szeretne látni Debrecenben, annak itt a helye. Magyarország második legnagyobb modern művészeti múzeumában a kiállításokat rendszeresen változtatják, színesítik, tehát mindig tud valami újdonsággal szolgálni.

A Déri Múzeum

A neobarokk stílusú épületet már csupán az építészeti stílusa miatt érdemes meglátogatni. A múzeum célja a régió kulturális örökségének megőrzése és kiállítása. Az állandó kiállításokon megtekinthetjük a régi idők temetkezési szokásit, a 17-19. század szépművészeti remekműveit, valamint a múzeum névadójának és legjelentősebb adományozójának, Déri Frigyesnek a gyűjteményét is.

Debrecen csodái

 A Debreceni Állatkert

Az erdő közepén megtalálható kis állatkert 1958-ban nyitotta meg kapuit és immár több mint 100 állatfaj részére ad otthont. Oktató jellegű programok várják mindazokat, akik szeretnének többet tudni az ott élő állatokról, például oroszálnokról, tigrisekről és majmokról.

A Debreceni Egyetem botanikus kertje

Magyarország egyik legnívósabb egyeteme nyitva áll a városba látogatók előtt, hogy megcsodálhassák a szökőkutakat, szobrokat és a campus épületeit. Az itt található botanikus kertben megtekinthetjük a növényvilág legjavát az üvegházban látható trópusi növény- és állatfajtákkal egyetemben.

Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola

Az intézmény a Debreceni Református Kollégium kereteiből nőtt ki. Debrecen bővelkedik a református örökségekben, amelyekről itt tanulhatunk. Az intézményt 1538-ban nyitották meg, ma pedig múzeum is található itt, ahol betekintést nyerhetünk a város református történelmébe, egyházi művészetébe és magába az oktatási intézménybe.

Debrecen csodái

Az 1956-os emlékmű

A díjnyertes szobrot Melocco Miklós alkotta meg. A márványszobor egy fehér rózsát ábrázol és 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. A szovjet megszállás elleni forradalmat leverték, aminek eredményeképpen számtalan ember veszítette életét vagy szabadságát; a szobor az ő emlékükre állíttatott.

A Kossuth tér

Debrecen legnagyobb terén éves szinten rendeznek különböző eseményeket, fesztiválokat, többek között az augusztusi Virágkarnevált, ami egy egyhetes rendezvény, virágbemutatókkal és előadásokkal, valamint a tér ad otthont minden évben a város karácsonyfájának. A programok mellett az építészeti remekműveket is érdemes megtekinteni, például az Új Művészet stílusában épült Aranybika Hotelt.

A Ködszínház

A Nagyerdei Parkban található Ködszínház a szabadtéri mozizást egy egészen új szintre emeli, mivel a multimédiás kisfilmeket ködpárára vetítve tekinthetjük meg. A kisfilmeken kívül lézershow is szórakoztatja a vendégeket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Galyatető

Galyatető: Legnagyobb hegységünk, a Mátra egyik legnagyobb települése, mely népszerű a... Tovább

Az első magyar televíziós adás

Az első magyar televíziós adás: A magyar televíziózás története 1954. január 20-án... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!