hirdetes

5 fontos tudnivaló a koronavírus delta-variánsáról- kutatásokkal alátámasztva

VN

Habár 2021 nyárára úgy tűnt, hogy végre megkezdődött a COVID-19 járvány visszaszorítása, továbbra is a fejünk felett lebegett a hatékonyabb, veszélyesebb variánsok (mutációk) elterjedésének kockázata, amelyek a koronavírus egy új hullámát indíthatják el.

Koronavírus delta variáns mennyire veszélyes?

Sajnos az aggályok beigazolódtak. A koronavírus delta-variánsként elhíresült mutációját először 2020 decemberében fedezték fel Indiában. Az akkoriban újnak számító mutáns először az ázsiai országot járta be, majd gyorsan eljutott az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is, ahol rendkívül gyors terjedésbe kezdett. A delta azóta a domináns COVID-19-variánssá lépett elő az USA-ban, ahol az új fertőzések 99%-ért ez a mutáns felel. A delta-variánst Magyarországon is azonosították.

A szakértők szerint a delta-variáns kétszer olyan fertőző, mint a vírus korábbi változatai, és a kutatások kimutatták, hogy a korábbi variánsokhoz képest nagyobb valószínűséggel is kerülhetnek kórházba azok, akik a deltával fertőződnek meg. A legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak, és a vírus azokon a területeken terjed a leggyorsabban (és okozza a legsúlyosabb eseteket), ahol alacsony az oltottak aránya.

hirdetes

Inci Yildirim, MD, PhD, MSc a Yale Medicine gyermekgyógyászati, vakcinológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája egyáltalán nem lepődött meg a delta terjedésén. Elmondása szerint „minden vírus továbbfejlődik és változásokon megy keresztül a terjedése és szaporodása során”.

hirdetes

A jelenlegi adatok szerint azok, akik teljesen oltottnak számítanak a koronavírus ellen továbbra is erős védelemmel rendelkeznek a COVID-19-cel szemben azokhoz képest, akik még nem kaptak oltást. A CDC (az amerikai járványügyi ügynökség) ennek ellenére elővigyázatosságra ösztönzi az embereket, beleértve a további maszkviselést is, oltottságtól függetlenül.

Habár a deltás fertőzések többsége az oltatlanok között történt, az adatok azt mutatják, hogy a variáns fokozott terjedést mutat a beoltottak között is. A CDC szerint, ha egy oltottat mégis megfertőz a COVID-19 vírus (ez egy úgynevezett „áttöréses eset”), és vannak is tünetei, akkor továbbadhatják a fertőzést másoknak is. A CDC továbbra is vizsgálja az adatokat, hogy pontosabban felmérhessék, mennyire fertőzöttek azok a beoltottak, akik elkapják a vírust, de nincsenek tüneteik.

Az következő oldalakon 5 fontos tudnivalót olvashatsz a koronavírus delta-variánssáról számokkal, kutatásokkal alátámasztva! Lapozz, mert érdekes dolgokat kerestünk nektek! Miért fertőzőbb, mint a többi variáns, valóban veszélyesebb? Azt tudtad, hogy „hiperlokális” kitöréseket is okozhat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Schweidel József

Schweidel József: Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A német... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Magyarország
X
Kövess minket facebookon!