hirdetes

Fontos dolgok a délutáni alvással kapcsolatban

Sz.F.

Vannak olyan emberek, akik imádnak délutánonként aludni, azonban kevesen vannak, akiknek belefér az idejükbe a szunyókálás. Mindenesetre ezt a cikket mindenkinek ajánlom, ismerjük meg a délutáni alvás velejáróit! 

Délutáni alvás

A mai rohanó világunkban nem igazán engedhetjük meg magunknak azt, hogy délutánonként tartunk egy kis pihenőt. Pedig mennyire jól tud esni a szieszta, utána sokkal jobban érezzük magunkat, és még talán a munka is sokkal jobban megy.

Vannak olyan országok, ahol felismerték a szieszta előnyeit, ezekben az országokban a munkavégzés szünetel szieszta alatt, és még az üzletek is zárva tartanak ilyenkor! Ezt megtapasztaltam Olaszországban, pont rosszkor érkeztem meg az egyik nagyvárosban, így szinte semmit nem találtam nyitva. A szieszta legelőször Spanyolországban jelent meg, innen terjedt el a többi országba, ahol jelenleg is alkalmazzák. Eredetileg ebéd utáni rövid pihenőt jelentett. Magyarországon sajnos nem sok ember teheti meg, hogy sziesztát tartson, a következő oldalon elmondom, miért lenne pedig nagyon hasznos, ha nálunk is bevezetnék ezt a szokást!  

hirdetes
Délutáni alvás

1. Egész nap jó hangulatunk lesz

A szerotonin felelős a boldoságunkért, alvás közben pedig szerotonin szabadul fel a szervezetünkben. Már egy kevés alvással is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy elégedettek, és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

2. Javul a felfogóképességünk

A délutáni alvás hatására képesek leszünk sokkal könnyebben felfogni az új információkat. Egy óra alvás után megnő a produktivitásunk, és a munkakedvünk is.

3. Növeli az éberséget

A NASA csoport kutatásai alapján kimutatták, hogy egy 40 perces alvás hatására 100%-osan éberebbek, és aktívabbak leszünk. Az alvás hatása 200 mg koffein elfogyasztásához hasonlatos.

hirdetes

4. Fokozza a kreativitást

Lenardo da Vinci, amikor csak tehette, délutánonként aludt egy kis időt, viszont éjszaka sokkal kevesebbet aludt, mint az átlagember. A délután pihenés hatására nő a kreativitáskészség.

5. Növeli az agyi kapacitást

Agyunkat egész nap információkkal tömjük tele. A délutáni alvás segítségünkre lehet abban, hogy az agy megpihenjen, és az információkat jobban el tudja raktározni.

6. Felerősíti az érzéseinket

Hatására sokkal jobb lesz a szaglásunk, érzékelésünk, látásunk. Kutatások alapján kimutatták, hogy a napközbeni pihenés sokkal jobban megerősíti az érzékszerveinket, mint az éjszakai alvás.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele: Az egyik legrégebbi fennamradt írásos emlék a múltból. A... Tovább

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek