hirdetes

Varázs hely Budapesttől fél órára: patak, sziklák- a vadregényes Dera-szurdok bemutatása videóval

VN

Most, hogy -leginkább a koronavírus miatt hozott korlátozások- miatt virágkorát éli a kirándulás, a vadregényes, szépséges belföldi helyek felfedezése. Most, hogy mindenki az új kalandokat keresi belföldön. Most nagyon jól jöhet egy ilyen varázs hely bemutatása, ami ráadásul csak egy karnyújtásnyira van a pörgő főváros zajától.

Kirándulóhely Budapest mellett- Dera-szurdok

Varázslatos kirándulóhely a Pilisben: Dera-szurdok

Mi azt gondoljuk, hogy ilyen egy tökéletes kirándulóhely. Izgalmas, kalandos, gyerekkel is bejárható, könnyed túra, nem is hosszú, de azért nem is rövid, ráadásul még a fővárostól sincsen messze. A Dera-szurdok ösvényein járva az ember nem csak hogy kiszakadhat a rohanós hétköznapok stresszes forgatagából, hanem szinte úgy érezheti, mintha egy teljesen más világba csöppent volna. A Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgyéről van szó, amit a legtöbben egyszerűen csak Szurdok néven ismernek. Könnyedén megközelíthető autóval és autóbusszal is. Az autós lehetőséget a videóban magyarázzuk el, busszal pedig a pomázi HÉV állomástól induló autóbusszal kell Pilisszentkeresztig utazni. A kék turista jelzést kell követni. Tényleg mindenkinek ajánljuk, és azt is elmondjuk, hogy miért.

Ezért olyan varázslatos a Dera-szurdok 

hirdetes

A Dera vagy Kovács–patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A varázslatos világot, amire itt bukkanhatunk, a filmekbe illő meredek sziklákat a patak alakította ki, ami hol elbújik, hol pedig újra felbukkan, igazi kalandor hatást adva ezzel a kirándulásnak. Fahidak, bukók, vízesések, kimosott sziklaformák, a természet alkotta varázslatos képződmények ejtenek majd ámulatba, és az apró rákok látványától is biztosan új szintre emelkedik majd a hangulat. A növényvilága is különleges, hiszen igazi szurdok növényzete van, ami teljesen eltérő, a körülvevő erdőétól. Fedezzétek fel ti is! 

Információk a Dera-szurdokról

Mindössze fél- egy óra alatt kényelmesen bejárható a szurdok, könnyen teljesíthető, nagyobbacska gyerekeknek is kiváló program (olyan 6 éves kortól ajánljuk), és ők egészen biztosan élvezni fogják a vadregényes tájat, a sziklákon való átugrálást. Babakocsival sajnos nem járható. A Dera-szurdok tavasztól őszig kiváló úti cél. Azonban tekintve, hogy tényleg egy varázslatosan szép hely elég népszerű is, ezért érdemesebb kevésbé frekventáltabb időpontokban erre látogatni, mondjuk hétköznap, amennyiben erre lehetőség van. Egy túrabakancs melegen ajánlott, hiszen mégis csak egy szurdokról beszélünk. A túrát végig információs táblák segítik, vannak kijelölt pihenőhelyek, valamint piknikező hely is. 

hirdetes

Mindenképpen nézzétek meg a kis élménybeszámoló videónkat is! Szuper tippek vannak benne, na meg azért a látvány sem rossz! Egy titkos utat is bemutatunk benne, ahol Pazar kilátás vár titeket! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vidéki hotel

Egy vidéki hotel lehetővé teszik, hogy a nagyvárosból kiszakadva töltsünk el egy kis időt... Tovább

Parlagi sas

Parlagi sas: A parlagi sas, mely akár négy kilós testsúllyal is büszkélkedhet, szárnyainak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!