hirdetes

Gyerekkorunk kedvenc karácsonyfa díszének, a dióbaba története

ZH

A karácsonynak és télnek van néhány szimbolikus érzelmi velejárója, de a dióbaba sosem hiányozhatott a karácsonyfáinkról, a szépen megterített ünnepi asztalról, vagy éppen az adventi koszorúinkról. De hogyan is vált a dióbaba a karácsony szimbólumává? Te ismered a dióbaba történetét?

dióbaba

Ismerd meg a dióbaba történetét

Számtalan olyan karácsonyi szimbólumot fel tudnánk sorolni, amely sosem hiányozhat az ünnepi hangulat megalkotásához, ilyen például a mandarin, a fahéj illat, a szaloncukor, a mézeskalács, a dió vagy a gyerekkorunkból jól ismert, dióbaba. A dió és a mogyoró általában minden gyermek csomagjában megtalálható, amit a Mikulás hagyott neki a csizmácskájában, és többször láthattuk a karácsonyi díszítő elemek között is vagy a karácsonyfán, vagy az adventi koszorún. Így történt, hogy gyerekkorunkban többször is a drága dióbaba került fel a fára és ha dekorációként nem is használunk diót karácsonykor, a diós bejglit biztosan mi sem vetjük meg az ünnepi asztalról. De hogyan is terjedt el a dióbaba készítése, és hogyan vált a karácsonyi hagyományink egyik élszereplőjévé?

Hogyan lett a dió karácsonyi szimbólum?

A dió jelképének egybefonódását a karácsonnyal részben a keresztény hagyományokban gyökerezik, ugyanis Szent Ágoston úgy tartotta, hogy a dió magát Krisztust jelképezi. Itt feltehetnénk a kérdést, hogy miért is? Szent Ágoston, a 4. században élt püspökként és filozófusként és úgy vélte, hogy a külső, a keserű burok a szenvedésre, a dió kemény csonthéja a keresztfára, és a belül lévő édes mag pedig az isteni életre utal. 

hirdetes

hirdetes

Ha egy másik magyarázatot veszünk alapul, akkor a dió úgy rejtőzködik a héjában, mint a Megváltó anyja méhében, majd a sziklasírban. És talán ez a magyarázat már sejteti is, hogy miért kezdtek az emberek dióbabát készíteni, és hogyan lett a félbe vágott dióba fektetett kisded Jézus, oly sok karácsonyfa dísze.

A Mikulás hozta dió jelentőségét egy általánosabb magyarázat határoz meg, miszerint a dió a Család szimbóluma és ha a diót pont félbe törjük, akkor a közepén megtaláljuk a két egymást ölelő alakot, a Nőt és a Férfit, és az ölelkezésükből születő Gyermeket.

Dióhoz köthető hagyományok

A magyar néphiedelem szerint a diófa termésének mágikus hatása van, és a múltszázadokban termékenységvarázsló tárgyként tekintettek rá, eltekintve a vallási asszociációktól. A hagyomány szerint a dió segítségével megjósolható, és mágikus úton befolyásolható a család sorsa, egészsége és gazdagsága, ezért a karácsonyi asztalnál mindenkinek osztottak 1-1 vagy 3-3 szem diót, és mindenki a neki jutó diószemek épségéből következtetett a jövő esztendei sorsára.

A dióbaba sokunknak szép emlékeket őriz, mikor karácsony alkalmával előkerültek a karácsonyfadíszes dobozok a nagymama polcáról. A dióbaba volt az egyik kedvenc karácsonyfadíszünk gyerekkorunkban az üveg gombák és a kis harangok mellett, amiket a mai túlcsillogó csodák már nem tudnak felül múlni. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Anna-barlang

Anna-barlang: Az egyik legféltettebb barlangunk. A fokozottan védett Anna-barlang a Bükk-hegység... Tovább

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a Zempléni-hegységben. Természeti és Kulturális... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!