hirdetes

Az igazi, a békebeli, a nagymamám féle: a legjobb diós búrkifli receptje

VN

Emlékeztek még arra az igazán ínycsiklandó búrkiflire régről? Nem, nem ezekre a mostani boltiakra, hanem azokra, mikből folyt ki a töltelék, a tésztájuk valami istenein puha volt, még a második napon is…. Na ennek a receptját mutatjuk be most nektek.

A legjobb diós búrkifli recept

Az az igazi búr kifli

A boltok polcai telis-teli vannak mindenféle jóval, hazai és nemzetközi finomságokkal, vannak különböző szakboltok, pékségek, éttermek, annyi mindenféle dologgal, de szerintünk, ha igazán finomat akarunk enni, akkor a nagymama receptkönyvét kell kinyitnunk. A régi hagyományos süteményeket ő tudja vagy tudta a legjobban elkészíteni, az ő odaadásával, szeretetéve és titkaival sokkal finomabb ételeket, süteményeket lehet készíteni, mint amilyet bármelyik boltban kapni ehet. Egyébként is ősz van, annak az időszaka, amikor igazán érdemes bekapcsolni a sütőt, egyrészt, hogy egy kis meleget adjon a hűvös napokon, másrészt pedig, hogy a mennyei őszi alapanyagok még mennyeibb ízekké és illatokká alakuljanak. A dió is egy igazán őszi íz, miért ne készítené belőle ropogós búrkiflit? Azt a mennyei békebelit! Mutatjuk is a receptet!

Hozzávalók a diós búrkiflihez

A vajas részhez:
10 dkg búzaliszt 

hirdetes
50 dkg margarin

A tésztához:
50 dkg búzaliszt 
4 dl víz
1 dkg só - jódozott, finomított
1 evőkanál 10%-os ételecet 

A töltelékhez:
6 db tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió 

A tetejére:

hirdetes
1 db tojás (kikeverve)
5 dkg durvára tört dió 
5 dkg porcukor

A búrkifli elkészítése

Íme nagymamám leírás a tökéletes diós búrkiflihez! A vajas részhez a margarint a liszttel összegyúrom és téglalap alakúra formázom. a többi hozzávalóból tésztát készítek, majd ezt eldolgozom, kinyújtom, és a közepére teszem a lisztes margarint, gyakorlatilag becsomagolom a tésztával. Itt jön egy kisebb trükk. Téglalap alakúra nyújtom a tésztát. Képzeletben 3 felé osztom. Jobbról és balról is behajtom, majd 90 fokkal elfordítom.15-20 percet pihentetem. Majd ismét téglalap alakúra nyújtom a tésztát. Na de most már képzeletben 4 felé osztom. Jobbról és balról is behajtom, majd egymásra borítom a két tésztarészt. Elfordítom 90 fokkal és 15-20 percig pihentetem. Ezt még egyszer megismétlem, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap megfelezem a tésztát és körülbelül 60x40 cm-es és 2 mm-es téglalappá nyújtom. Közben a tojásfehérjét is felverem a cukorral és belekeverem a darált diót, ez lesz a mennyei töltelék. A kinyújtott tésztát 3 felé osztom. Az alsó harmadára egy habzsák segítségével rányomom a tölteléket. A felső részét tojással megkenem. Feltekerem a tésztát, 12 részre vágom. Sütőpapíros lemezre teszem. Tojással megkenem a tetejét és megszórom a dióval. 200 C fokon kb. 20 percig sütöm. Porcukorral díszítem. 

Jó étvágyat az ínycsiklandó diós búrkiflihez!

Ja és szeretitek a régi, retro dolgokat? Most nyerhettek vele! Kattintsatok a képre, olvassátok el a leírást és játsszatok!
 

Forrás: Kép: Fortepan / Magyar Hírek folyóirat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gellért-hegy

Gellért-hegy: Budapest egyik jelképe. A Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében, a Duna... Tovább

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: Népszerű barlangunk a Csodabogyós-barlang, mely Balatonederics közelében,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!