hirdetes

Kedvenc Retro divatdarabjaink – De még ma is bevállalnánk?

ZH

A retro divat és a 80-as évek egyre inkább visszakacsintgat a mindennapjainkba, amin mi jókat derülünk, a fiatalok pedig csak ámulnak bámulnak, hogy ez hogyan térhetett vissza?! Nézd meg válogatásunkat, Te felvennéd még valamelyik ruhadarabot?

retro ruhadarabok

Welcome back 80-as évek divatja!


Te emlékszel még a lambada- meg a banánszoknyára? Gondoltad volna, hogy ezek valaha is visszatérnek a divatba? Hát mi sem! Pedig a 80-as évek újra hódít a ruházkodás terén is, és lehet, hogy mi csak nevetünk rajta, de a fiatalok egyre többen kezdik viselni régi kedvenceinket vagy nem kedvenceinket. Ritt farmer spanyol cipővel társítva és még naphosszat említhetnénk a retro stílus érdekes darabjait. De nézzük ki is volt a legdivatosabb annak idején és hogy ehhez milyen ruhákat kellett hordania! Vagy mondhatnánk azt is, hogy ki a legmenőbb ma ezekben a ruhákban?

 


A Kádár korszak nem feledett ruházkodási trendjei


Kinek milyen ruhadarabok jutnának eszébe erről az időszakról? Biztosan sokunk emlékezetébe belevésődtek a banánszoknyák és a lila bicajos nadrágok, de nem is gondolnánk, hogy ezek a ruhadarabok ma újra fénykorukat élik! Nézd meg válogatásunkat, amiből most kiderül milyen ruhadarabok voltak a legtrendibbek a 80-as években, amikkel ma is nagyon viríthatsz!

1.    Banánszoknya
 

A maxi szoknyák egyébként is hódítanak a nyári időszakban főleg, ha ilyen lenge anyagból készülnek. Hivatalosan a 70-es évek elején piros alapon színes törökmintás kartonból és sárga színű vékony pamutszövetből készítették, nyolc felülről fokozatosan szélesedő, alul ívelten szabott részből állították össze, amelyen váltakoznak a mintás és az egyszínű elemek és az alja nagyon bő és hullámos vonalú. Mára azért a klasszikustól eltérően többféle mintázatában megtalálhatjuk a banánszoknyát, de ezek a klasszikus minták is divatosnak számítanak manapság. Leginkább egyszínben vagy egy mintázatban viseljük 2022-ben.

hirdetes

2.    Spanyol cipő

Akkoriban a spanyolcipőket leginkább a férfiak hordták 4-5 centi vagy még magasabb sarkakkal, azonban a trapéznadrág eltűnésével együtt a 70-es évek végén a spanyolcipő divatja is leáldozott és a férfiak új lábbelik után néztek. A későbbi idők rock- és popsztárjai sem vetették meg a magas sarkat. Egy ikonikus példa: Elton John is ilyen cipőben lépett fel a 70-es évek derekán.

3.    Alföldi papucs

A huszadik század első évtizedeiben bukkant fel a lábbeli, mint a szegedi és a hódmezővásárhelyi papucskészítők terméke férfiak számára, azonban az Alföldi Cipőgyár a 70-es évek végén többféle stílusban dobta piacra a lapos talpú, kényelmes, nyers színű, puha bőrből készült, zárt felsőrésszel kapható Alföldi papucsot. Míg mi itthon a barna, fekete és bézs, natúr változatokat kedveltük, addig Angliában például még a férfiak is szívesen viseltek a nyári öltönyökhöz piros vagy középkék papucsot, a franciák és a holland urak pedig a hófehér bőr lábbeliket vásárolták leginkább.

hirdetes

4.    Trapéz és répanadrágok

A 70-es években trapézformát hordtunk, míg a 80-as években csőszerűre vagy éppen répafazonra varrtuk át a korábbi bő szárú gatyákat. A farmernadrágok közül a Trapper, a Levi’s, a Casucci, Ritt és a Wrangler márkák nevét említették a legtöbben, amelyek itt Magyarországon is kaphatók voltak a 80-as évek hajnalán. Ma már szintén ezek a fazonok a legmenőbbek, így ha divatos szeretnél maradni semmiképp ne hagyd ki, hogy előkapod régi kedvenceidet a szekrény mélyéről!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Füzéri vár

Füzéri vár: A füzéri vár középkori vár, amely Füzér település közvetlen közelében... Tovább

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka: hungarikumnak számít. A legnagyobb magyar ember... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!