hirdetes

Így divatoltunk a szocializmus idején, ki emlékszik?

VN

Ma már szinte követni sem lehet a divatot, olyan gyorsan változik, a plázák különböző üzleteiben, amikből Dunát lehetne rekeszteni heti rendszerességgel változik a kínálat. Kerül-fordul az ember az utcán, és nem győzi kapkodni a fejét, hogy ugyan már megint miféle új divathóbort ütötte fel a fejét a fiatalok körében. Na de mi a helyzet a régi szép időkkel, miket hordtak akkor az utcán az emberek? Vessünk egy pillantást a szocialista divat elengedhetetlen kellékeire!

Divat a szocializmusban

Ez volt a divat a szocializmus idején

Hogy mi volt a divat a szocializmus idején? Erről anyáink, nagyanyáink sokat tudnának mesélni! Nem úgy voltak ők ezzel, mint mi most, hogy vettek, amit szerettek volna, hanem vettek, ami volt! 1945 után az emberek többsége a háború előtti ruhatárát használta, nem volt ritka népviseletek használata sem, igyekeztek minél kevesebbet ölteni ruhára, és inkább felújítani a régieket, használni azokat, amíg csak lehet. Ekkoriban a lapok is inkább ilyen témában cikkeztek, hogyan lehet felhasználni, megjavítani a ruhákat, ahelyett, hogy a divatról írtak volna. A dolgozó embereknek meg voltak a maguk kötöttségei divat terén is. A ruhák kiválasztásánál leginkább az olcsóság és a beszerezhetőség vált meghatározóvá, a választék beszűkült, azt vették, ami volt, és ennek is örültek. 

hirdetes

A dolgozó emberek divatja a szocializmusban

A munkásnők öltözködését a jövedelmi lehetőségeik erősen behatárolták, ebből kifolyólag sem volt rájuk jellemző a divat követése, a divatlapok vásárlása. A dolgozó nők igényeinek kielégítésére nem volt szükség szépségszalonokra, egyedi tervezésű ruhákra, sokkal inkább szükség volt praktikumra, egyszerűségre, puritanizmusra, valamint uniformizálódásra. Ekkor jelentek meg a konfekcióipar tízezres darabszámban gyártott - rendkívül gyenge minőségű – sorozattermékei: rosszul szabott, unalmas, konzervatív darabok. Sokan az elszürkülés éveinek nevezik ezt az időszakot, amikor a nyugati, kapitalista divat teljesen kikopott. Ezekben az években mindenki egyforma overallt, munkásruhát, micisapkát, lódenkabátot vagy egyszerű vászonruhát hordott. A ruházat már nem jelölt társadalmi rangot, ruházat alapján már nem lehetett az embereket megkülönböztetni. A gyönyörű népviselet helyett a falusi asszonyok tréningnadrágot, kötött blúzt és különféle színekben, mintákban pompázó nejlon otthonkát kezdtek hordani. A férfiak új, hétköznapi viseletének részévé vált a kopott munkaruha, valamint a zöld színű katonai gyakorlóruha is.

hirdetes

De mi történt ezután, hogyan változott ez meg a Kádár-korban? A következő oldalon részletesen bemutatjuk a Kádár-kori divat közkedvelt darabjait! De nemcsak ezért érdemes lapozni, hanem mert szuper képeket is gyűjtöttünk. 
 

Forrás: Fotó fortepan, Adományozó Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Alföldi piramisok

  Alföldi piramisok: A kunhalmok az alföldi táj sajátos formakincsei. Ezeket az 5-10... Tovább

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Fertő–Hanság... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!