hirdetes

Így divatoltunk a szocializmus idején, ki emlékszik?

VN
Divat a szocializmusban

A Kádár-kori divat

Az 1956-os forradalom után a puritánság, mint kötelező öltözködési ideál fokozatosan veszített a jelentőségéből, a nőiesség, az egyéniség vállalása egyre kevésbé minősült politikai kihágásnak, ez pedig adott egy nagy löketet a divatnak. Nemcsak a lapok kezdtek el írni a divatról, részletes tudósítások jelentek meg a párizsi, londoni divatbemutatókról, hanem divatbemutatókat is a gyárakból elegánsabb helyekre helyezték át. 

A Kádár-kori divatforradalom: a Beat nemzedék

Fiúk hosszú hajjal, farmer ingben- ez jellemezte a beat nemzedéket, ami változást hozott az egész divatvilágban. Ezzel egyidőben a lányok is elkezdtek rövidebb szoknyákat hordani, ekkor élte virágkorát az alig combközépig érő miniszoknya, valamint megjelent a trapéznadrág is, amihez vastagtalpú lábbeli dukált. De a külföldről, esetleg az Ecserin beszerezhető farmerek is ekkor kezdték el világhódító útjukat kicsiny hazánkban. Valósággal kitört a divatforradalom! Majd a A 70-es évek második felében elkezdődött a hazai farmergyártás, és indultak a szekrényekbe a Trapper farmerok. Volt neked is? Persze az számított igazán menőnek, aki a Cooper, a Wrangler, a Super Riffle márkák farmerét tudta valahonnan beszerezni. 

hirdetes

A szocializmus divatja az iskolákban

Hogy mit hordtak a gyerekek a hétköznapokon? Mackónadrág, póló, kötött pulóver vagy "mackófölső" és persze az elengedhetetlen úttörő vagy kisdobos nyakkendő. Természetesen az ünnepségeken ennél valamivel elegánsabban kellett megjelenni, méghozzá a kisdobos és úttörő egyenruha volt kötelező, és ekkor sem maradhatott el a nyakkendő sem. Milyen volt ez az egyenruha? Fehér, katonás szabású egyening, a vállpántba fűzhető síppal, sötét nadrág vagy szoknya, a derékra csatolható egyenövvel.

hirdetes

Hogy milyen is volt a szocializmus divatja? Nézd meg képeken, és nosztalgiázz!


 

Forrás: Fotó fortepan, Adományozó Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balatoni ingatlan

Egy balatoni ingatlan manapság nagy értéknek számít, hiszen legyen szó saját célú... Tovább

Rákóczi híd

Rákóczi híd: Budapest főhídjainak egyike. A Rákóczi híd Budapest második legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!