hirdetes

A Balaton legkülönlegesebb temploma a Dörgicsei Boldogasszony-templomrom

VN

A Balaton környéke nagyon népszerű úti cél nemcsak a magyarok, hanem az egész európai lakosság számára is, ami nem lehet véletlen, hiszen csodaszép helyeket lehet lelni, csak jó helyen kell keresni. Egy ilyen különleges hely a Dörgicsei Boldogasszony-templomrom is, amit mindenképpen neked is útba kell ejteni! 

Dörgicsei Boldogasszony-templomrom hol található?

Hol található a Dörgicsei Boldogasszony-templomrom?

A Balatonnak kiemelt turisztikai jelentősége van Magyarországon. De ha te azt hiszed, hogy csak lubickolni, lángosozni lehet ide járni, akkor jobb, ha előveszed a térképedet, és egy hatalmas karikával bejelölöd Dörgicsét. Egy igazi kedves, bájos hely- amit nem lehet kihagyni! Dörgicse község Veszprém vármegyében, a Balatonfüredi járásban található. Balatonakalitól nem messze kell keresni az északi parton, egészen pontosan Balatonudvari és Zánka között. Segítségedre lehet a keresgélésben, hogy a csodás Alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom 22 méter magas tornyai már messziről könnyedén kiszúrhatóak. Ez az egyik legjelentősebb egyházi műemlék a környéken, aminek látványa olyannyira misztikus, hogy téged is biztosan el fog varázsolni majd.

hirdetes

A Dörgicsei Boldogasszony-templomrom története

Nem is templom, hanem egy templomrom, aminek a látványa szinte mesél arról, hogy a történelem vas fogai milyen erős nyomokat tudnak hagyni. Alsódörgicse templomát először 1268-ban említik írásos források, tehát nem mai darab, ami már önmagában is elég magyarázattal szolgál a felől, hogy miért nincsen éppen makulátlan állapotában. Boldogasszony tiszteletére húzták fel a templom falait, amire nevéből is következtethetünk. Sajnos a török idők nem kímélték, és azt ezt követő időkben is hagyott néhány nyomot rajta a kalandos történelem. A régi dokumentumok szerint 1778-ban még működő szentes hely, de 1816-ban már romként írják le. Most sokak kedvenc kirándulóhelye a Dörgicsei Boldogasszony-templomrom, ami mellett még tűzrakóhely, és piknikező lehetőség is van.

hirdetes

Miért ilyen különleges a Dörgicsei Boldogasszony-templomrom?

Ha felkeresed majd a helyet, te is azonnal megérted. Bár elég romos templomépületről beszélünk, aminek még csak a feltételezett fedője, a sátortetője sem maradt ránk, de a román kori ikerablakai közül két eredetit és egy rekonstruáltat is láthatunk, ha meglátogatjuk Dörgicsét. Csodás panoráma várja itt a kirándulókat, szép kilátás a Balatonra, hatalmas tisztáz. Vigyetek plédet is, és piknikezzetek, ha jobb idő lesz! Tűzrakó hely is van, tudtok akár bográcsozni, sütögetni is! A Balaton-felvidék tele van szebbnél szebb kincsekkel, történelmi emlékekkel, ne érjétek be egy egyszerű Balatoni csobbanással, fedezzétek fel a környező csodaszép helyeket is! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Kőrösök

Kőrösök: A nagy magyarországi folyók egyike. Az összefoglalóan Körösök néven ismert... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!